Gazdaság

Újabb árrobbanásra számítanak az építőiparosok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezeteit és az építőipar további jelentősebb szereplőit, 400 céget megkeresve felmérte, hogy 2022-ben milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek a 2023-ra – írta az Azénpénzem.hu.

A vállalkozások várakozásai szerint az első félévhez képest 2022. év végéig

  • az építőanyagok, a fuvarköltségek (20 százalék),
  • az építési törmelék elszállításának és lerakásának (19 százalék) árának változása, valamint
  • az alvállalkozói díjtételek emelkedése (13 százalék) lesz a legnagyobb mértékű.

A válaszadók az építőanyagok közül

  • a hőszigetelő anyagok és a faanyagok 20 százalékos és
  • a tégla 18 százalékos drágulásával számolnak,
  • de egyébként minden építőanyagnál az inflációt meghaladó mértékű áremelkedést becsülnek

A személyi jellegű költségek még idén 10-14 százalékkal nőnek majd. A válaszok alapján évközi bérfejlesztéseket terveznek a cégek, ami korábban nem volt jellemző az építőiparra.

A felmérésből kiderült az is, hogy számtalan problémával küzd jelenleg is az építőipar, a legjobban azonban a szakemberhiány nehezíti a működést. A megrendelések hiánya a második legnagyobb probléma az ágazatban. Az üzleti tevékenység harmadik leggyakoribb akadályozó tényezőjeként a válaszadók a forint gyengülését jelölték meg, míg negyedik helyen az energiaár-emelések állnak. Ezekre rakódik a járvány, majd az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt kialakult alapanyag-, félkész- és késztermék hiány, ezek együttesen pedig árrobbanáshoz vezettek.

Bár a szektor idei teljesítmény még jónak mondható, és csak a cégek kisebb hányada (36 százalék) számol azzal, hogy a 2022-es nettó árbevétele csökkenni fog tavalyhoz képest, a sötét felhők már gyülekeznek.  Hasonló következtetésre jutott egy másik, napokban megjelent felmérés is.

Kapcsolódó
Viharfelhők gyülekeznek az építőipar felett, különösen a kis cégeknél lehet nagyobb baj
Többek között a tömegesen felfüggesztett állami beruházások miatt is lehet gond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik