Gazdaság europoli

Energiaválság: szolidaritási hozzájárulásról is döntöttek Brüsszelben

Szijjártó Péter Facebook oldala
Szijjártó Péter Facebook oldala

Négy területen fontos áram- és gázpiaci beavatkozásokról döntöttek ma az uniós energiaügyi miniszerek Brüsszelben egy újabb rendkívüli ülésen – írja a portfolio.hu.

  • Határoztak a villamos energia iránti kereslet csökkentéséről. Az Európai Bizottság összetett javaslatának a lényege az, hogy a 2022. január és augusztus közötti időszakban megfigyelt óránkénti bruttó villamosenergia keresletből ki kell választani a legmagasabb keresletet mutató órák 10 százalékát, és ezen órák körében legalább 5 százalékos kötelező keresletcsökkentést kell elérnie minden tagállamnak a rendelet elfogadása utáni négy hónapban, amikor várhatóan a legmagasabbak lesznek a gázárak és így a villamosenergia árak is.
  • A nem-fosszilis hátterű, tehát megújuló (szél-, víz-, nap-, geotermikus- és biomassza alapú erőművek), illetve nukleáris-, lignit- és olajalapú erőművek által előállított áram nagykereskedelmi árára ársapkát húznak 180 euró/MWh szinten minden időtávra megkötött ügyletnél.
  •  Szolidaritási hozzájárulás a fosszilis ipar cégeitől. A bizottsági rendelettervezet szerint a megugró energiaárakból eredő váratlanul nagy profitok egy részét a gazdaság egyéb szereplői, illetve a társadalom felé át kell csatornázni a terhek enyhítése érdekében. Ezért a javaslat „olyan ideiglenes szolidaritási hozzájárulási intézkedést hoz létre, amely a kizárólag a kőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban működő vállalatoktól és állandó telephelyektől származó, a 2022-es pénzügyi évben elért adóköteles többletnyereségen alapul, arányos és a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetnek megfelelő.”
  • Lakossági fogyasztók különféle támogatási rendszerei bevezetésének ösztönzése, sőt ennek kiterjesztése a kkv-k körére. Ennek lakossági része Magyarországon nem annyira releváns már a rezsicsökkentési rendszerre, illetve annak újrafaragott kereteire tekintettel.

További információk a Portfolio cikkében olvashatók.

Az ülésen részt vett Szijjártó Péter is, a külügyminiszter elmondta, hogy Magyarországra ezek a döntések intézkedési kötelezettséget nem rónak:

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik