Gazdaság

Már csak két napot kell várni a megújult, magas kamatozású állampapírokra

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Szeptember 29-től már megvásárolható az újra forgalomba hozott Bónusz Magyar Állampapír, amelynek induló kamata évi 11,32 százalék, valamint a megújított Prémium Magyar Állampapír sorozat is, amelyek induló kamata 11,75 százalék – olvasható az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) közleményében.

Mint írják, az ÁKK újra bevezeti, a befektetői igényeket és jelen gazdasági környezetet figyelembe véve a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP). Az új BMÁP sorozat 3 éves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású, 1 forintos alapcímletű állampapír. Kamatmértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. A forgalmazókkal történt egyeztetést követően a korábbi előzetes bejelentéshez képest az ÁKK változtatott a kamatbázis meghatározása során alkalmazott vetítési alapon. A korábban közöltekkel ellentétben nem a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez köti a kamatbázist.

Ez alapján a 3 éves BMÁP kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik a kamatprémium, melynek mértéke 1 százalék. A kamatfizetés gyakorisága igazodik a kamatbázishoz, az időarányos kamat kifizetése háromhavonta történik, így az első kamatfizetésre még ebben az évben sor kerül, ami vonzóbbá teheti a lakosság körében a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt.

Megújul az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír is. Az új sorozatok alapcímlete 1000 forintról 1 forintra változik. A két új sorozat kamatozása „hibrid” kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75 százalék kamatot fizet, majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá, amelynek kamatmeghatározása megegyezik a
korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot. Az első kamatfizetés a 2027-ben lejáró sorozat esetében 2023. januárban, a 2029-ben lejáró sorozat esetében pedig 2023. február végén lesz.

Mindkét állampapír után fizetett kamat kamatjövedelemadó-mentes. A futamidő alatt mind a BMÁP, mind a PMÁP bármikor eladható.

Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter mutatja az általa megvásárolt nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik