Gazdaság

Csöndben Magyarországon járt júliusban az IMF küldöttsége

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

Június 27. és július 5. között Magyarországon járt az Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége – írja a Szabad Európa a IMF közlésére hivatkozva. A találkozó tényét a Pénzügyminisztérium is elismerte, de közölték, hogy az nem a rendes éves találkozó volt, hanem „szakértői egyeztetések zajlottak”.

Az IMF szerint a kormány nem kért pénzügyi segítséget, s azt is megerősítették, hogy Magyarországnak nincs élő hitelszerződése a valutaalappal.

A valutaalap, amelynek Magyarország 1982 óta tagja, szinte minden évben lefolytat egy megbeszélést hazánkban. Az IMF alapokmányának IV. cikkelye alapján a valutaalap tagországairól jellemzően évenként (de nem minden évben) készít gazdaságpolitikai értékelést. A találkozókról néhány nappal vagy héttel később rendszerint felkerül egy jegyzőkönyv az IMF honlapjára. Így történt ez 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is. Az idei nyári találkozóról azonban nincs hír, és eddig sem a kormány, sem az IMF nem beszélt róla.

Közlésük szerint a hivatalos 2022-es találkozóra még nem került sor, így értelemszerűen a jegyzőkönyv is csak a hivatalos találkozó után fog felkerülni az IMF honlapjára.

A Nemzetközi Valutaalap delegációja, ahogy a többi tagország esetében is, szakértői egyeztetéseket folytat a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank szakértőivel minden év első felében

– közölte a Pénzügyminisztérium a lappal. A tárca szerint az éves látogatásra később kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik