Gazdaság

Az ukrán-magyar vasúti teherszállítást erősítené Vitézy Dávid

Ukrán és magyar vasúti vezetők találkoztak a berlini InnoTrans nemzetközi közlekedésszakmai vásáron és kiállításon – derült ki Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár Facebook-bejegyzéséből szerdán. Az államtitkár társaságában Olekszandr Kamisin, a Ukrán Vasutak vezérigazgatója a MÁV elnök-vezérigazgatójával Pafféri Zoltánnal is tárgyalt.

Magyarország és Ukrajna mindent megtesz, hogy a két ország közötti vasúti határon, mind Záhonynál, mind Eperjeskénél felgyorsítsuk a teherforgalmat, az átrakást szélesből normál nyomtávú vagonokba, bármilyen áruról is legyen szó – írta Vitézy, aki elismerését fejezte ki a háború elől menekülők utaztatásával kapcsolatban is.

A tárgyaló felek szorosabb együttműködést alakítanak ki a teherforgalomban, miután az elmúlt hónapokban már növelték a kapacitást és csökkentették a sorokat. Emelett további lépések szükségesek a határátlépés egyszerűsítése érdekében – fogalmazott az államtitkár.

A legnagyobb jelentősége szerinte a gabona- és szemestermény-szállításnak (kukorica, búza, napraforgó, rizs) van, hiszen a korábban használt tengeri út megnehezült, sokáig el is lehetetlenült.

Ma megállapodtunk: a MÁV és az Ukrán Vasutak szorosan együttműködik a jövőben a teherforgalom gyorsítása érdekében

– zárta közleményt a kormány közlekedéspolitikusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik