Gazdaság

A kormány gyorsítaná, fokozná a lignitbányászatot

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Palkovics miniszter korábban azt mondta, a lignitkitermelés fokozatosan újra elérheti a csaknem hatmilliárd tonnás szintet.

Megszületett a döntés az MVM Mátra Energia Zrt. lignitalapú termelésének fokozásához szükséges intézkedésekről. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány a hazai villamosenergia-ellátás biztosítása és az ellátásbiztonsági célok miatt egyetért azzal, hogy érdemes felgyorsítani, fokozni a lignitbányászator 2029. december 31-ig.

A technológiai és ipari miniszternek szeptember végéig az érintett miniszterek bevonásával  kell vizsgálnia azt, hogy az MVM Mátra Energia Zrt. lignitalapú termelésének fokozásához milyen beruházások szükségesek, mennyire indokolt a beszerzések felgyorsítása. Erről előterjesztés készül.

Palkovics Lászlónak az érintettek bevonásával kell vizsgálnia gazdaságossági szempontból, majd előterjesztenie döntéshozatalra a cég  működési engedélyeinek 2029. december 31-ig történő módosításának lehetőségét, szükségességét. Erre jövő június 30-ig adott neki időt
Orbán Viktor miniszterelnök.

Az állami hírügynökség korábbi beszámolója szerint a 72. Országos Bányásznapon az ipari miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarország hosszabb távú energiabiztonsága miatt már elfogadtak egy hét pontos intézkedési tervet, amelynek része a mátrai erőmű blokkjainak újraindítása, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozása. Akkor úgy vélte, a lignitkitermelés fokozatos lépésekben ismét elérheti a közel hatmilliárd tonnás szintet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik