Gazdaság

2024-ben jönnek a visszaváltható PET-palackok – ígéri a kormány

2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon – írta a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, aki környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért is felel.

A környezetvédelmi szervezet 2022. július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovicsnak, kevesebbet, mint ahány palack fogy Magyarországon negyed óra alatt. Ezt követően a Greenpeace levélben fordult a miniszterhez, amelyre most kapott választ. A szervezet üdvözli a lépést, ugyanakkor emlékeztette, hogy az eredeti határidő 2023 volt.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az érdemi hulladékcsökkentéshez azonban nem elég, hogy visszagyűjtik a kiürült italcsomagolásokat és a gyártók növelik az újrahasznosított összetevők arányát a palackjaikban. Ehhez szerintük az kellene, hogy a kormány hozzon olyan hozzon olyan intézkedéseket is, amelyekkel eléri, hogy az italcsomagolások legalább 70 százaléka újratölthető lesz legkésőbb 2026-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik