Gazdaság europoli

Vasárnap döntenek a Magyarországnak szánt uniós forrásokról

Szeptember 18-án, vasárnap dönt az Európai Bizottság arról, hogy visszatartsanak-e európai uniós forrásokat Magyarországtól – közölte a testület az RTL Híradóval.

A Reuters szerdán azt írta, hogy értesüléseik szerint a Bizottság csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban a „korrupciós gondok” miatt. A pontos összeget egyelőre nem tudni, de a hírügynökség két európai uniós tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy a 70 százalékot is elérheti a felfüggesztett források aránya a 2021-2027-es időszakra járó 22,5 milliárd eurónyi forrásból.

A kormánypárti politikusok ugyanakkor bizakodók. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter az ATV-nek korábban azt mondta, hogy a bizottság által elvárt jogszabályokat jövő hétfőn a parlament elé terjesztik, Varga Judit igazságügyi miniszter szerint pedig nagyon konstruktívak voltak a tárgyalások az Európai Bizottsággal.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik