Gazdaság

A szakszervezetek nemet mondanak a reálbér csökkenésére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ilyen infláció mellett megengedhetetlen lenne az egyszámjegyű minimálbér-emelkedés 2023-ban.

A kétszámjegyű infláció mellett nem támogat egyszámjegyű minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Zlati Róbert elnök az InfoRádiónak azt mondta: konkrét javaslattal még nem álltak elő, de nem tudnak elfogadni reálbércsökkenést. Emlékeztetett rá, augusztusra 15,6 százalékos inflációt adott meg első becslésében a KSH, ilyen helyzetben

megengedhetetlen, hogy bárki is abban gondolkodjon, hogy egyszámjegyű minimálbér-emelkedés történhet Magyarországon 2023-ban.

A MASZSZ nem mond pontos értéket, amellett érvel, hogy az infláció mértékét figyelembe kell venni. Reálbérveszteséget jelentő minimálbér-növekedést nem támogatunk.

 Természetes elvárása az a legkevesebbet keresőknek, hogy az emelkedés legalább az inflációnak feleljen meg

– közölte Zlati Róbert.

Noha az infláció és a rezsi növekedése a vállalkozásokat is sújtja, az elnök szerint azért kell magasabb minimálbért kérni, mert a minimálbér-emelésnek megfelelő mértékű bérfejlesztés soha nem ment végig a teljes bérezési skálán és akiket minimálbéren foglalkoztatnak, azokat érinti leginkább a infláció növekedése és a rezsi drágulása. Felhívta a figyelmet arra is, régóta jelzik, az álláskeresési támogatás jelenlegi három hónapos időtartam méltánytalan. Ennek többszöröse az az idő, míg állást keresnek az emberek, ezért kilenc hónapot indítványoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik