Gazdaság

Bekeményített a GVH Elf Bar-ügyben

24.hu
24.hu
Elrendelte két szlovák Elf Bar-webáruház lekapcsolását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte két szlovák tulajdonú webáruház ideiglenes lekapcsolását, amelyek Elf Bar termékeket és e-cigarettákat hirdettek magyar vásárlóknak. A GVH nyáron indított vizsgálatot a két szlovákiai cég ellen, valószínűsítve, hogy tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat, illetve a gyermekek körében népszerű, ezért különösen káros ízesített Elf Bar termékeket a magyar fogyasztóknak.

A versenyhatóság a körülmények mérlegelése után ideiglenesen lekapcsoltatta a két céggel magyar nyelvű webáruházaikat. A két érintett webshop egyike már nem elérhető, de a másik működik, ezért a Bensons Europe s.r.o.-val szemben – mivel nem teljesítette az előírtakat – elrendelte annak végrehajtását, bírságot szabott ki a cégre és ügyvezetőjére, amely naponta nő addig, míg a cég nem teljesíti az ideiglenes intézkedést.

Mint írták, a versenyhatóság arra törekszik, hogy a Magyarországon tiltott forgalmazású termékek már addig se juthassanak el a hazai fogyasztókhoz, amíg le nem zárulnak a szlovák cégek ellen indított versenyfelügyeleti eljárások. Ezek keretében jelenleg is zajlik a két vállalkozás feltételezhető jogsértése körülményeinek tisztázása és elbírálása. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken közölte, hogy nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar.

Kapcsolódó
OGYÉI: Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar
A termék Magyarországon legális ellátórendszeren belül nem kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik