Gazdaság

Részletesen szabályozzák, milyen legyen a magyar trappista sajt

MTI
MTI

A Tej Terméktanács közleménye szerint a jó minőségű élelmiszerek iránt mutatkozó vásárlói igény hatására rövidesen új, a trappista sajt meghatározását tartalmazó fejezettel bővülhet ki Magyar Élelmiszerkönyv

A követelményeket a Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgozta ki.

A Tej Terméktanács szerint fontos, hogy a legnépszerűbb hazai sajtféleségre, a trappista sajtra ne csak termékcsoport-szinten (oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem részleteiben is.

Az új szabályozás kiterjed majd a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére és az összetételi kritériumokra is. A Magyar Élelmiszerkönyv emellett tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is.

Mint írták,

ezen szabályozás segítségével elősegíthető a trappista sajt iránti fogyasztói bizalom visszaszerzése és megtartása.

A hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasábalakú trappista sajt, amely döntő többségében import eredetű, csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ezen mennyiségekből a KSH adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá.

2021-ben 19 558 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók.

A terméktanács azt ígéri, hogy az új szabályozással az importált félkemény sajtokról, melyekről gyakran nehéz eldönteni, hogy azok gouda, edami, trappista jellegűek, vagy csak „nagy-lyukúak”, sokkal tisztább képet fogunk kapni. A kategóriák közötti átjárás megnehezedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik