Gazdaság

Karácsony: A kormány most nagyobb bajban van, mint mi

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Karácsony Gergely annak drukkol, hogy a kormány úrrá tudjon lenni a jelenlegi helyzeten, de azt erősen kérdésesnek tartja, hogy Orbán Viktorék miként tudják Magyarországot kivezetni ebből a krízisből, képesek-e rá egyáltalán – erről a Népszavának adott interjújában beszélt a főpolgármester, aki az ellenzék jelenlegi helyzetét így írta le: „Ez kétségtelenül a kiútkeresés időszaka, ami rövidtávon kihagyott lehetőségeket jelenthet, de hosszútávon nyerhetünk vele”.

Saját szerepét világosnak látja:

 én vagyok az, aki megnyeri a 2024-es főpolgármester-választást és segíti a pártokat, hogy a kerületekben is sikeresek legyenek.

Karácsony azt látja, hogy Budapest a járvány alatt, és most az energiaválságban is diktálja a tempót és azt olvassa ki a felmérésekből, hogy „Budapest a következő önkormányzati választásokon nagyobb győzelmet arathat, mint 2019-ben.”

Megítélése szerint az ellenzéki utak nem váltak szét, de „eltérőek a fókuszpontok”. És ugyan sokkal kevesebb belső vitáik vannak, mint amire a hivatalba lépéskor készült, de attól még vannak, csak nem viszi ezeket a nyilvánosság elé. Az „új” kormánnyal egyelőre nemigazán tudnak tárgyalni. Homályosnak nevezte a kormányzati viszonyokat, „nincs kijelölt Budapest-tárgyaló a kormányban, így nincs aki összehívja például a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát sem holott az jó fórum volt”. A Népszavának ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

Én türelmes vagyok, de azért eltelt már néhány hónap a kormányalakítás óta. Közben csókoltatom Lázár múzsáját, akitől ihletet vár, hogy tárgyalóasztalhoz üljön velem. Ha végre megjön a múzsa, akkor az állami beruházási listán túl az építési szabályok módosításairól is lenne mit beszélnünk. Abból, hogy felszámolták a Budapest ügyeivel foglalkozó intézményeket, elkenődtek a felelősségi körök a kormányban, úgy tűnik nekem, hogy a kormánynak jelenleg nincs Budapest-stratégiája.

Az energiaválsággal kapcsolatban elmondta, hogy a villamos akkor nem fog járni, az utcai lámpák akkor sötétülnek el, ha valaki lekapcsolja az áramot. „Nem én leszek az. Lehet, hogy eljön az a pillanat, amikor nem tudjuk kifizetni a számlát, de nem mi állítjuk le járműveket és kapcsoljuk le a lámpákat.”

Karácsony szerint a kormány egyáltalán nem akarja a közösségi közlekedést, mert túl sokba kerül és nem lehet kivenni belőle semmit. Számos olyan beszélgetésen van túl kormánypárti politikusokkal, ahol ez szóba került, „de mindig elhangzott, hogy mindent átvesznek, de a közösségi közlekedést biztos nem.” A kormány számára is nyilvánvaló, hogy a főváros összes pénzügyi problémája ennek működtetéséből fakad – tette hozzá a főpolgármester.

Beszélt arról is, hogy jelenleg nincs valós politikai szándék a víziközművek átvételére, mert nincs rá pénz. Szóbeli tájékoztatást kaptak, erre kellene átadniuk a 450 milliárdos víziközművagyont, beleértve egy 150 éves céget és vízbázisokat. Nem adjuk, ahogy mások sem – zárta rövidre a témát.

Karácsony emlékeztetett, hogy a következő évben 55 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetniük a központi költségvetésbe. Szerinte

ezzel együtt a kormány most nagyobb bajban van, mint mi.

Túlélünk, ha beledöglünk is. Ha nem sikerül megfékezni az energiaárakat, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Nem ölbe tett kézzel nézzük a folyamatot, de nincs ma Európában olyan városvezető, aki biztosan meg tudná mondani, hogy mit hoz a holnap. Budapest polgárait felnőttként kezelve nem tudok más ígérni, mint azt: nagyon nehéz időszak jön – fogalmazott az interjú végén Karácsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik