Gazdaság

Az energiaárak növekedése miatt szállodaként bezár a szombathelyi Pelikán

Google Street View
Google Street View

21 év után bezár a szombathelyi Park Hotel Pelikán – értesült a Nyugat.hu. Nem ez az első szombathelyi szálloda, amely így döntött a közelmúltban, hiszen a Savaria Szálló és a Claudius is lehúzza a redőnyt. A Pelikán azonban részletes indoklást is adott.

Mint írták, a szálloda életében egy korszak most lezárult. 21 év működés után az épület megérett egy komplett energetikai és esztétikai felújításra. Különösen a jelenlegi és a közeljövőben várható rendkívül magas energiaköltségek miatt az üzemeltetés gazdaságtalan lenne. Elkészültek a tervek a belsőépítészeti felújításra, a jelenlegi üzleti környezetben és finanszírozási lehetőségek mellett azonban most nem ésszerű ebbe belevágni.

Mint írták, ez a régió, ez a szállodaméret az elmúlt 20 évben kimaradt a központi pályázati célterületek közül, energetikai beruházásaikat az épület védettsége is megakadályozta. 50kw-os napelemes rendszer kiépítésére nyert pályázatukat vissza kellett vonniuk, mivel a helyi rendelet nem tette lehetővé a napelemek elhelyezését az épület tetején. Komplex energetikai pályázatuk nyílászárók cseréjére, kazáncserére és hőszivattyúk telepítésére ugyan első körben befogadásra került, végül azonban azt a Nyugat-Dunántúli régió kedvezőtlen besorolása miatt forráshiány miatt elutasították.

Fenti okok miatt elfogadtak egy az épület bérlésére vonatkozó 2+2 évre szóló ajánlatot, melynek keretében egy országosan több létesítményt üzemeltető cég vendégmunkásokat fog itt elszállásolni. Kettő (illetve négy) év után, amennyiben üzletileg indokolt és vállalható, megkezdődhet az épület felújítása és újra szállodává alakítása. A funkcióváltás közvetlenül 6 munkahelyet érint, dolgozóiknak igyekeznek a cégcsoporton belül, vagy partnereiknél további lehetőséget adni.

A nemrég teljesen felújított étterem külön egységként továbbra is üzemel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik