Gazdaság

Jelentősen emelkednek az útdíjak és az e-matricák árai

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Megérkeztek az augusztusi inflációs adatok, és ennek megfelelően változnak jövőre az e-matricák és útdíjak árai is. A kormány egy korábbi döntése értelmében az e-matricák és e-útdíjak mértékét mindig az előző évi augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által meghatározott éves bázisú, infláció alapján kell meghatározni és az árakat 10 forintra kerekítve megadni.

Az augusztusi infláció 15,6 százalék volt éves bázison, így a következő évben eszerint kell a matricaárakkal számolni.

A személygépkocsira váltandó heti (tíz napos) matrica így a jelenlegi 3 820 Ft-ról 4420 Ft-ra változik, a havi matrica 5210 Ft-ról 6020 Ft-ra, az éves 46850 Ft-ról 54160 Ft-ra, míg az éves megyei bérlet 5450 Ft-ról 6300 Ft-ra nő.

Hasonló mértékű változások várhatóak a jövő évtől a többi kategóriában is. A napi.hu erről szóló cikkében egy táblázatban szedte össze a különböző kategóriákhoz tartozó új árakat.

Cikkükben azt írják, hogy az e-matricák mellett az útdíjak is hasonló mértékben nőnek, amely a fuvarozáson keresztül hatni fog az egész gazdaságra. A cégek azonban már hónapok óta kiszámíthatatlan piaci környezetben dolgoznak, ahol már képtelenség hosszú távra meghatározni az árakat.

A vállalkozások vélhetően az útdíjak növekedését is át tudják majd hárítani a megrendelőikre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik