Gazdaság

Soha nem látott kamatemelésről döntött az Európai Központi Bank

Daniel ROLAND / AFP
Daniel ROLAND / AFP

Az Európai Központi Bank 75 bázisponttal, rekordmértékben emelte az irányadó kamatlábat a mai ülésen. Az eurózóna növekvő inflációja, amely a múlt hónapban a rekordot jelentő 9,1 százalékot is elérte a földgáz árak emelkedése közepette, arra kényszerítette az EKB-t, hogy felrúgja a saját, fokozatos emeléseken nyugvó gyakorlatát.

A piac leginkább 50 bázispontos emelést várt, de a jegybank szeretné, hogy az árdrágulás minél hamarabb visszatérjen a két százalékos inflációs célhoz, így végül mindhárom irányadó kamat 75 bázisponttal emelkedik.

A Kormányzótanács az aktuális értékelése alapján arra számít, hogy több következő értekezleten tovább emeli a kamatlábakat annak érdekében, hogy tompítsa a keresletet, és megvédjen az inflációs várakozások tartósan felfelé irányuló elmozdulásának kockázatától.

– olvasható az értékelésben.

A Portfolio szerint az EKB által elképzelt kamatpálya teteje továbbra se nőtt, csupán hamarabb fogja azt a jegybank elérni, így a jelenlegi közlemény nem tekinthető szigorúnak, ugyanis nem árazza át a piaci várakozásokat.

Az európai piacokon rosszra fordult a hangulat az EKB kamatdöntő ülését követően, azonban zárás előtt erősödés látszott az európai tőzsdéken.

Christine Lagarde jegybankelnök a bejelentést követően elárulta, hogy az elemzői alapforgatókönyv nem mutat recessziót, ugyanakkor pesszimista forgatókönyv szerint 2023-ban visszaeshet az európai gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik