Gazdaság

RezsiSTOP! 27 helyett 5%-os áfakulcsot akar az MSZP

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Tóth Bertalan benyújtotta törvényjavaslatát, amely a családok fűtési kiadásait mérsékelné. Szerinte a magasabb árakra is érvényes 27%-os áfakulccsal az Orbán-kormány nyerészkedik, az több százmilliárd forintos adóemelést jelent a gyakorlatban.

Az MSZP társelnöke az általános forgalmi adóról szóló törvényt  módosításaná. Törvényjavaslata lényege, hogy a tüzelőanyagok közül:

  • a tűzifa,
  • a brikett,
  • a földgáz (hétköznapi kereskedelmi formában pl.: PB palack)
  • az egyetemes villamos-energia és földgázszolgáltatás

áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenne. Tóth Bertalan szerint ez az adócsökkentés egy család számára több tízezer, akár százezer forint megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezon alatt.

Az ellenzéki politikus lemodellezte, hogy az áram és a földgáz esetében mit jelentene a módosítás.

Az áram áfatartalma jelenleg az átlagfogyasztásig 7,5 Ft/kWh, az átlagfogyasztás felett 15 Ft/kWh. A módosítás után ez 1,4 Ft/kWh, illetve 2,7 Ft/kWh lenne. A földgáz áfatartalma jelenleg az átlagfogyasztásig 21,7 Ft/m3, az átlagfogyasztás felett 158,8 Ft/m3. Ez 4 Ft/m3, illetve 29,4 Ft/m3 lenne. 

Tóth Bertalan felidézte, hogy Németország az áram és a földgáz esetében is áfacsökkentést hajtott végre. Szerinte a módosítás azért szükséges, mert Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll: folyamatos drágulással, kétszámjegyű inflációval, harmatgyenge forinttal, a nemzetközi környezetnek kitett gazdasággal, energiaár-robbanással.

Szerinte a kormány által bejelentett áram- és gázáremelés váratlanul érte a lakosságot, hiszen Orbán Viktor még július 7-én is arról beszélt, hogy a rezsicsökkentést mindenképpen megvédik. A rezsicsökkentés korábban ismert formájának felszámolásával az „átlagfogyasztás felett” az áram ára kétszeresére, a földgázé pedig hétszeresére emelkedett, a magasabb árakra pedig szintén 27%-os áfakulcs rakódik.

Tóth Bertalan felháborítónak tartja, hogy a az Orbán-kormány ezzel a több százmilliárd forintra rúgó többletbevétellel akarja befoltozni az összetákolt költségvetésen szaporodó lyukakat.

Az MSZP társelnöke szerint a lakossági földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás drasztikus drágulása után az alternatív tüzelőanyagok, fűtési rendszerek ára is meredeken emelkedni kezdett, hetekkel a fűtési szezon előtt tűzifát beszerezni szinte lehetetlen kihívás. A 2021-es árakhoz képest mintegy 30 százalékkal drágult a
tüzelőnek szánt minőségi fa, a szakértők szerint őszre, a fűtési szezonra már 50 százalékos lehet az áremelkedés.

A kereslet az értékesítők szerint mintegy háromszorosára nőtt tavalyhoz képest. A korábban kedvelt fabrikett is hiánycikk lett, ára pedig a tavalyihoz képest másfél-kétszeresére nőtt. A szállítást is sok helyen csak szeptemberre, októberre ígérik, ráadásul sok kereskedő csak az időpontra vállal kötelezettséget, az árra nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik