Gazdaság

Palkovics szerint nehéz az országot a villamosenergia felé terelni

A Portfolio Sustainable World 2022 konferenciáján tartott előadást Palkovics László technológiai és ipari miniszter, ahol a jelen sürgető kérdései között beszélt a kormány energiapolitikájáról és bizonyos elengedhetetlen beruházások megvalósításáról is.

A miniszter szerint a rezsicsökkentés megvalósítása a jelek szerint az ország gázfelhasználásának jelentős változását fogja elhozni. Palkovics szerint kulcskérdés, miként lehet a mostani energiafüggőséget csökkenteni, annál is inkább, mivel Magyarország végső energiafelhasználásának 35-40 százaléka földgáz, 28 százaléka pedig kőolaj. A miniszter szerint bár az lenne a járható út, nehéz az országot a villamosenergia felé terelni, mert eddig mindent a földgáz határozott meg, ami egy praktikus, jól szállítható energiaforrásnak számít.

A függőség csökkentése érdekében azonban a 35-40 százalékos földgáz arányát csökkenteni kell, de a lakossági fűtés átalakítása átfogó munkát igényel.

Ennek részeként a kormány hamarosan elfogadja az új energiastratégiát, ami Palkovics szerint a megfizethetőség, fenntarthatóság, ellátásbiztonság hármason fog alapulni.

Palkovics beszélt arról is, hogy 2025-ös céldátummal továbbra is szempont Mátrai Erőműben a lignittüzelés kivezetése. A további célok között szerepel még a földgázigény csökkentése az energiamixben, az elternatív erergiaforrások arányának növelése, és a növekvő villamosenergia-igény rugalmas kiszolgálása.

Palkovics szerint ahhoz, hogy a villamosenergia aránya az energiafelhasználásban 2050-re 40 százalék körül legyen, miközben a gázé 15 százalék körülire csökken, jó pár beruházás elengedhetetlen. Ide tartozik szerinte a Paks 1 üzemidőhosszabbítása hozzávetőlegesen 20 évvel, a magyar villamoshálózat teljes átalakítása, illetve egyéb gázerőművek fejlesztése 1,5 gigawatt teljesítményben. Ezek a projektek a miniszter véleménye szerint 2030-ig meg kell, hogy valósuljanak, az ezekre szánható összeg 16 milliárd euró lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik