Gazdaság

Havi 300 ezer forintos fizetés mellett már nemigen válogathatunk a lakáshitelek között

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A hitelkamatok változása drasztikus, amire az elmúlt egy év gazdasági történései, az infláció elleni küzdelemben az alapkamat jelentős emelkedése is hatással volt. A 2021. augusztusában érvényes infláció 4,9 százalék, ez napjainkra 13,7 százalékra emelkedett, ami a jegybanki alapkamat tavaly augusztus 25-től érvényes 1,50 százalékos mértékéről 2022. augusztus 31-re 11,75 százalékos mértékig repítette az irányadó kamatszintet.

A lakáshitel kamatok természetszerűleg követik a változásokat, így szintén drasztikus ütemben növekedtek az elmúlt időszakban, ugyanakkor az érvényes alapkamat szintjétől még mindig jelentősen elmaradnak – írja a Bankmonitor.hu.

Példájuk szerint az elmúlt egy év alatt akár 10 millió forint is lehet a különbség egy lakáshitelnél a visszafizetendő összegnél. A magyarázat, hogy míg 2021. augusztusában a 3 legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelek átlagos thm-értéke 3,80 százalékon állt, idén már 7,78 százalékos teljes hiteldíj mutatóval érhetőek el a legjobb ajánlatok. A markáns emelkedést a havi törlesztőrészlet és a teljes visszafizetés is jól példázza. Míg tavaly a példában szereplő kölcsön (20 millió forint, 20 éves futamidőre, nettó 400 ezer forint jövedelemmel, 10 évig fix kamatozással) után fizetendő havi törlesztőrészlet a legkedvezőbb ajánlatok átlaga alapján 118 340 forinttól volt elérhető, ma már 161 054 forintot kellene fizetnünk érte. A kölcsönre visszafizetendő teljes összeg 2021. augusztus végi igényléssel meghaladta a 28 millió forintot, szemben az idei több mint 38 millió forinttal.

Kitérnek arra is, hogy a lakáshitelköltségek érdemi emelkedése magával hozta azt is, hogy tavaly még jóval kevesebb jövedelemmel is számos banki ajánlat elérhető volt.

  • 2021. augusztus végén például havi nettó 300 ezer forintos fizetéssel (a fenti paraméterekkel a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján) 10 évig fix kamatozás esetén 10, a futamidő végéig fix kamattal pedig 6 bank ajánlata közül lehetett választani.
  • Ezzel szemben, egy év elteltével ugyanezen jövedelemszintnél már egyetlen ajánlat sem érhető el, egy bank sem tud lakáshitelt biztosítani.

Az egyik megoldás a felvenni kívánt hitelösszeg csökkentése lehetne, ez azonban nem minden esetben járható út. A másik megoldás a futamidő növelése lehetne, ezzel ugyanis érdemi csökkenés érhető el a törlesztőrészletekben. Ennél a lehetőségnél ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a hosszabb futamidő jelentősen megdobhatja az összes visszafizetendő költséget, hiszen a lakáshitel tovább kamatozik, tovább használjuk a bank pénzét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik