Gazdaság

Óriási drágulásra készülhet, aki kályhával fűtene

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A kályhaépítők már nem igazán tudnak idénre munkát vállalni, miközben horrorárakon jutnak alapanyagokhoz, a tűzterek ára is kilőtt. A tüzelő ára is az egekben, feltéve ha egyáltalán lehet kapni, a nagyobb áruházakban például hiánycikk a fabrikett. De az, hogy néha hetekig kell várni egy-egy kiszállításra, főleg logisztikai problémákkal magyarázható - olvasható a hvg.hu körképében.

Néhány hét alatt tízezrekkel drágult a tégla alakú fabrikett ára, és ez csak az egyik tünete annak, ami a rezsicsökkentés részleges kivezetésével, a tüzelőanyagok iránt megnövekedett kereslettel jár. Míg a rezsicsökkentés részleges kivezetése előtt jellemzően például 150 ezer forint körül volt a jó minőségű keményfa téglabrikett tonnánkénti ára, addig ma már 250-260 ezer forintra nőtt ez az összeg. De ahogy a 150 ezres ár sem volt az, úgy a 250-260 ezres jelenlegi ár is bármikor változhat. A kereskedők a kiszámíthatatlan üzemanyag- és energiaárakra hivatkoznak, amikor azt mondják, nem tudnak fix árat mondani a vevőknek. Ez van július óta – írja a portál.

Így fordulhat elő, hogy a megrendelés pillanatában még a vevő sem tudja, mennyit is fizet majd, a kereskedő a végső árat csak akkor tudja megmondani, ha már tudja, mikor szállítják ki a terméket. És ez talán még a jobbik eset. Van, amikor a téglabriketteket is gyártó cégek külsős vevőnek már nem értékesítenek, legfeljebb azoknak, akik fával dolgoznak és magukkal tudják hozni az alapanyagot.

Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik az ismert nagyáruházakban próbálnak tüzelőhöz jutni. A cikk írásakor a nagyobb barkácsáruházak többségében nem is lehet kapni téglabrikettet, a kivételnek számító Bauhausban pedig 349 forint kilója, míg a Praktikerben fabrikett nem, csak napraforgóhéjbrikett kapható, közel tíz kiló 3000 forintért. Éppen ezért még a korábbi árakhoz képest kiugróan magas 250-260 ezer forintos raklapár sem számít jelenleg rossz üzletnek, hiszen ennyiért egy tonna fabriketthez lehet hozzájutni. Barnaszén egyáltalán nincs, leginkább vidéki kereskedőknél lehet hozzájutni, a nagyáruházakban nem.

A legtöbb kereskedő szerint nem azért kell várnia a vevőnek 3-4 hetet a brikettre, mert nincsen, a késlekedésnek logisztikai okai vannak. “Sok a fuvar, ezért van több hetes szállítási határidő” – mondta a portál megkeresésére az egyik piliscsabai kereskedő.

Hasonló áremelkedésről számoltak be a lapnak a kisebb kályhás-kandallós cégek, családi vállalkozások. Nekik a legtöbb munka egyetlen hónap alatt, júliusban jött be. A szentendrei Szlovák Krisztina például, aki már bő három évtizede dolgozik kályhaépítőként, arról beszélt, hogy a tűztereknek az elmúlt időszakban horror ára lett. Míg korábban egy épített kályha akár 6-700 ezer forintból is kijött, addig most csak a tűzterek ára kezdődik 6-700 ezer forintnál, ráadásul a csempe és a tűztér is csak korlátozottan kapható. Ennek ellenére az épített kályhák iránt is durván megnőtt a kereslet, Szlovák például már csak januárra tud munkát vállalni. “Ahogy elnézem, a január-február-márciusi időszak is pörgős lesz, pedig régebben a tavaszi időszakban megesett, hogy egyetlen megrendelés sem volt” – idézi a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik