Gazdaság

Megtámasztotta a forintot a jegybank új kamatemelése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Közelít az alapkamat a 12 százalékponthoz, a forint pedig 407 alá ment az euróval szemben.

Keddi ülésén 100 bázisponttal 11,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét is 100 bázisponttal emelte a testület. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A forint árfolyama kis mértékben erősödött a jegybank piaci várakozásokkal egybeeső keddi kamatemelésének hírére.

A kamatdöntés előtt 406,9 forint körül ingadozott az euró, 406,2 forint körül a dollár és 418,3 forint körül a svájci frank jegyzése. A kamatdöntés után negyed órával mindhárom devizával szemben kis mértékben erősödött a forint: az eurót 406,4, a dollárt 405,2, a svájci frankot 417,4 forinton jegyezték – írja az MTI.

Az ok: az infláció

Az infláció további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a szigorítási ciklus határozott folytatását teszik szükségessé – áll a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának a keddi kamatemelést indokló, az MNB honlapján publikált közleményében.

A közleményben kiemelték, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamatéval azonos mértékű emelését tartják indokoltnak. A korábbi indoklásokkal összhangban megerősítették, az inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása.

Az orosz-ukrán háború, a koronavírus esetleges újabb hulláma, a magas nyersanyagárak és az akadozó szállítási láncok növelik a recesszió kockázatát a világgazdaságban, amit a romló bizalmi indikátorok is alátámasztanak. A tartósan magas nyersanyag- és energiaárak hatásai, illetve az európai aszályhelyzet tovább növeli a külső inflációs hatásokat a következő hónapokban, ugyanakkor a visszaeső gazdasági növekedéssel párhuzamosan 2023-tól várhatóan a nyersanyag- és energiaárakkal együtt a globális infláció is mérséklődik.

Ellenzéki kritika

„Az Orbán-kormány károsabb a gazdaságra, mint egy gazdasági világválság” – kezdődik a kamatemelés miatt kiadott DK-közlemény. A Demokratikus Koalíció felidézi, a mostani alapkamat már magasabb, mint a 2008-as válság idején volt. Arra is visszaemlékeznek, hogy akkoriban 255 forintba került egy euró, most épp 406-ba, miközben annp 64, most 80 százalék volt az államadósság. Ezek a tények, valamint „a hétszeres gázáremelés, a többszörös áramáremelés és a kormányzati megszorítások” azt bizonyítják a párt szerint, hogy Orbán Viktor miatt van válság Magyarországon, tehát amíg ő marad, addig a válság is marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik