Ársapkásan tankolhat-e az a magánszemély, aki a saját nevére kér számlát?

Egyes munkáltatók az útnyilvántartás mellett a számlához is ragaszkodnak.
Kapcsolódó cikkek

Az autóhasználatra többféle jogviszonyban és helyzetben adható költségtérítés a NAV tájékoztatója szerint, például akkor is, amikor egy magánszemély a saját tulajdonában lévő autóját rendszeresen használja hivatalos, üzleti célra. Ekkor ezért költségtérítést kaphat a kifizetőtől, vagyis a cégtől, amelynek alkalmazottjaként üzleti célra használja a saját autóját. A költségtérítést a magánszemély többféle formában kaphatja meg, és kellhet hozzá útnyilvántartás is, hogy azzal igazolja, ténylegesen mennyi utat tett meg.

Mint Ruszin Zsolt adószakértő lapunknak elmondta, egy magánszemélynek azért kellhet a tankolásnál a saját nevére szóló számla, mert sok munkáltató nem fogadja el az útnyilvántartás alátámasztására elvárt (amúgy szükségtelen) üzemanyag-vásárlást igazoló nyugtát. Ezért merült fel kérdésként, hogy a benzinkutak engedik-e 480 forintért tankolni a magánszemélyt a tulajdonában vagy az üzemeltetésében lévő autóba, ha a magánszemély a saját nevére számlát kér.

A Mol válasza alapján amennyiben a forgalmiban a magánszemély neve olvasható a C.1 pontban, és a számlát is a magánszemély nevére kérik, abban az eseteben alkalmazható a hatósági ár, azaz 480 forintért kiadható az üzemanyag. A forgalmiban a C.1.1-C.1.2 pontban rögzítik a tulajdonos, illetve az üzembentartó vezeték- és keresztnevét. A Mol hozzátette, hogy amennyiben számlát bármilyen cég nevére kérik, akkor már a piaci ár alkalmazandó.

A NAV a tájékoztatójában azt írja, hogy az szja-törvény szerint saját tulajdonban lévő személygépkocsinak számít a zárt végű lízingbe vett jármű is. Szintén saját tulajdonúnak tekintendő a közeli hozzátartozó tulajdonában lévő, vagy az általa zárt végű lízingbe vett személygépkocsi. Vagyis ezek céges használatára is adható céges költségtérítés. Ám – mint korábban írtuk – a lízingelt autónál a lízingcég lehet a jármű tulajdonosa/üzemben tartója – és ha így van, akkor csak hatósági áron lehet tankolni.