Gazdaság

Mennyi tanszer kell egy évben? És hogy lehet ezt okosan csinálni?

Augusztus végén nagy kihívással kell szembenéznie a magyar családoknak: hamarosan becsengetnek, az iskolakezdés előtt pedig tanszerek tucatjait kell beszerezni a gyerekek részére, hogy minden szükséges kellék meglegyen az ötösök bezsebeléséhez. Mennyibe kerülhet mindez, hogyan kalkulálhatunk a tanszerekkel egy tanévre? Ennek jártunk most utána.

Tízezer? Húszezer? Ötvenezer? Ahány felmérés, annyiféle összeg kering arról, mennyibe is kerül az iskolakezdés egy gyereknek. Az infláció miatt ráadásul a papíráruk esetében komoly, akár 40-50 százalékos drágulással is szembesülhetünk az üzletekben, de a többi iskolaszer is nagyjából 30 százalékkal többe kerül idén, mint tavaly.

Iskolatáska, tolltartó, füzetek, tornafelszerelés, ceruzák, különböző rajzkellékek: a végtelenségig lehetne folytatni a sort, ami a szükséges iskolai eszközöket illeti. Anyagi könnyebbséget az jelenthet, hogy egy tétel kiesett a megvásárlandók közül, hiszen  a tankönyvekért már nem kell fizetni egyik évfolyamon sem.

A tanszerek tekintetében is érvényes: ahány ház, annyi szokás, biztosan nincs két háztartás, ahol ugyanúgy várnák az iskolakezdést minden évben. Van, ahol egy nagy bevásárlás során szerzik be a kellő eszközöket, míg másik, főként anyagi megfontolásból, apránként szerzik be a szükséges dolgokat.

Az iskolák jellemzően minden évben adnak egy listát a szülőknek, mit kell beszerezni, így nem kell sötétben tapogatózni a vásárlásnál. Legalábbis addig nem, amíg a polcok előtt állva meg nem látják, mindenből mennyi félét lehet kapni, majd fejüket vakargatva elmélkedhetnek, most melyikkel is járnának a legjobban.

Nézzük például az iskolatáskát: itt sok szempont szóba jöhet, például a méret, kiképzés, erős pántok, berendezhetőség vagy strapabíró szerkezet. Ha valamiből, ebből jó választás esetén valószínűleg nem kell évente újat venni, hiszen, ha jó minőségű darabot választanak, a gyerekek pedig vigyáznak rá, évekig hű társuk maradhat.

Azonban nem az iskolatáska az egyetlen, ami sok tanéven keresztül elkísérheti a gyerekeket. A vízfesték vagy a gyurma esetén – a megfelelő használat és tárolás mellett – akár több éven keresztül is használhatják ezeket a kreatív eszközöket a diákok.

Füzetek esetében is érdemes megnézni a nagy iskolakezdést megelőző vásárlás(ok) előtt, nem lapul-e még tavalyról néhány üresen fiókban, vagy megnézni a gyerekek előző tanévben használt darabjait, hiszen előfordulhat, hogy csak alig néhány lap telt be, így nyugodtan lehet folytatni a következő évben is, nem kell újat kezdeni helyette.

Hogy mennyi tanszerre van szükség egy évben, nagyban függ természetesen attól, épp hányadik osztályba készül a gyermek. Minden bizonnyal első osztály előtt kell a legtöbb mindent beszerezni – így kétségtelenül ekkor állnak a szülők mindenhol a legnagyobb anyagi kihívás előtt.

Egy internetes webshop első osztályos tanszercsomagja (amiben az iskolatáska, tolltartó vagy tornafelszerelés még nincs is benne) mintegy 15 ezer forintba kerül és összesen 40 elemből áll. Ugyanitt a 2-3-4. osztályos csomag már valamivel olcsóbb, nem véletlen, hiszen a csomag is jóval kevesebb dolgot tartalmaz, azonban még ez is 32 elemből áll, köztük az összes füzettel, színes ceruzával, vonalzókészlettel, ollóval vagy ragasztóval. 

Mindent összevetve elmondható, hogy a tanszervásárlás évről-évre számtalan magyar család számára jelent kihívást, ugyanis az iskolakezdéshez szükséges alapvető eszközök megvásárlása jelentős anyagi teher számukra. Egy-egy eszköz hiánya pedig hátráltathatja a gyermekeket a mindennapi tanulásban.

Adni Öröm!

Nekik segít az Adni Öröm! tanszergyűjtő akcióval a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország: július 20. és szeptember 4. között adománykártyák megvásárlásával támogathatják az INTERSPAR üzletek vásárlói a nehéz sorsú diákok iskolakezdését, augusztus 24-27. között pedig a kijelölt hipermarketekben személyesen megvásárolt és a szeretetszolgálat önkénteseinek leadott füzetekkel, írószerekkel, tolltartókkal iskolatáskákkal, tornacsomagokkal járulhatnak hozzá a hátrányos térségekben élő gyerekek tanévkezdéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik