Gazdaság

Letiltják az elektromos rollereket a járdáról – Stockholmban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szigorítják az elektromos rollerekre vonatkozó szabályokat Stockholmban – jelentette be az ország infrastrukturális minisztere. Ennek jegyében szeptembertől letiltják a járdákról az eszközöket, továbbá átalakítják a parkolásukra vonatkozó előírásokat is. Ezek követik a rollerek számának limitálását, valamint az üzemeltető cégeket érintő új díjak bevezetését – írta a Bloomberg. Korábban 21 ezerről már 12 ezerre csökkent az itt szolgáló e-rollerek száma.

A svéd főváros a szigorítással követheti Párizst, amely a legforgalmasabb területeken 10 km/h-ás sebességkorlátozást írt elő, valamint Oslót, amely egyszerűen betiltotta az éjszakai bérlés lehetőségét a balesetek számának csökkentése érdekében.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan is dinamikusan növekszik az eszközöket üzemeltető cégek árbevétele, ráadásul az elektromos rollereknek fontos szerepe lehet a városi közlekedés átalakításában, a zöld célok elérésében. A svéd infrastrukturális miniszter egyébként azzal indokolta a beavatkozást, hogy a rolleres cégek képtelenek voltak kordában tartani a káoszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik