Gazdaság

Békési gázmező: Orbán Viktor komoly feladatot bízott a főispánra

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
Rajta múlik a hatósági engedélyezés felpörgetése a kiemelt beruházásnál. A cél a földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely az úgynevezett Corvinus projektet kiemelten közérdekű beruházássá, a megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Előzőleg a Technológiai és Ipari Minisztérium közölte, hogy ennek köszönhetően januárig már termelésbe állhat az első kút. A Corvinus projekt célja ugyanis a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kutatása, termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő nyékpusztai földgázmezőn.

Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagyban hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez – írták.

A tárca szerint a bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, a beruházások új munkahelyeket teremtenek, élénkítve a gazdasági fejlődést, bővítve a foglalkoztatást. Az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatoknak számottevő helyi iparűzési adó bevétele keletkezik. A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet.

A minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében.

A rendelet melléklete szerint a kormány döntése érinti Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom, Vésztő külterületein lévő ingatlanokat. Azokon a kutak fúrásánál, a vezetékek, azokhoz kapcsolódó felszíni létesítmények építésénél mivel a beruházás közérdekű, azzal összefüggésben

  • a) építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • b) településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és
  • c) településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

A közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidő – az előzetes vizsgálati eljárás és a környezeti hatásvizsgálati eljárás, valamint a természetvédelmi hatósági eljárás kivételével, illetve ha jogszabály rövidebb határidőt nem állapít meg – tizenöt nap.
A közigazgatási hatósági ügyekben a szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő – ha jogszabály rövidebb határidőt nem állapít meg – nyolc nap.

A kiemelt jelentőségű ügyek koordinációs feladataira a kormány a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt jelölte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik