Gazdaság

Havi 150 ezer forint bértámogatást lehet kapni vidéken a foglalkoztatáshoz

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Augusztus 15-től, hétfőtől indul a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program – adta hírül a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A cégek az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő bérköltség-támogatásra pályázhatnak – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a TIM iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára. A legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek – pl. pályakezdők, alacsony iskolai végzettségűek vagy kisgyermeket nevelők – munkába állását.

Az új program Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető lesz a hónap közepétől. A támogatás célcsoportjába tartozik az a leendő munkavállaló, aki

  • még nem töltötte be a 25. életévét,
  • 25-30 év közötti pályakezdő,
  • 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső.
  • De hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a hamarosan megjelenő felhívásban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikének lakosa.

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó (szocho) fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat legfeljebb hat hónapon át. A részletes dokumentációt augusztus 15-én teszik közzé a www.munka.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik