Gazdaság

Napok óta ég egy üzemanyagraktár Kubában

YAMIL LAGE / AFP
YAMIL LAGE / AFP

Folytatódott Kubában a múlt héten kigyulladt üzemanyagraktár oltása, közben lángra kapott egy harmadik nyersolajtartály is, a tűzoltók helyi idő szerint hétfőn azt mondták, a lángok megfékezése napokban telhet.

Az ország északi részén lévő Matanzas kikötőjében péntek este, egy villámcsapás következtében robbant fel a raktár, azóta egy harmadik olajtartályra is átterjedtek a lángok, egy tűzoltó meghalt, többeket kórházba szállítottak, 16 embert keresnek.

A tűz által érintett tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyet mindenekelőtt áramtermelésre használnak. Az oltási munkálatokhoz Mexikó és Venezuela is segítséget küldött.

A tűz jelentős gazdasági károkat okoz az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza. A kubai nehéz-, dízel- és kőolaj jelentős részét Matanzasban tárolják. A kubai állami televízió beszámolt a kibontakozó eseményekről, szombat óta élőben közvetíti a katasztrófát, a helyszínen van Miguel Diaz-Canel elnök is.

Hétfőn délben a hatóságok bejelentették, hogy az ország legjelentősebb erőművét, amely kevesebb mint egy mérföldre található a tűztől, leállították, mert a környéken alacsony a víznyomás.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik