Gazdaság

Duna House: Milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az év eleji rekordok után csökkenni látszik a kereslet, amire a szomszédos háborús helyzet, a változó kamatkörnyezet és a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak. Nehéz ugyanakkor meghatározni, hogy milyen irányba mozdul majd el az lakáspiac a következő negyedévben – idézi fel a Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly által közölteket az MTI. A szakember hozzátette: még a lassuló piaci tendenciák mellett sem várnak szélsőséges zuhanást az őszre.

Az ingatlanforgalmazó cég elemzése szerint az átlagos négyzetméterárak emelkedése országosan jellemző. Az év első felének adatai alapján vidéken családi házat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban közel a duplájába kerül egy négyzetméter. Rekordokat döntenek a panellakások is: vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként. A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke visszafogottabb a panelokéhoz képest, de az átlagos négyzetméterárak még így is jóval a panelek árszintje felett alakulnak, vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért vásárolhatnak téglaépítésű lakást az érdeklődők.

Országosan nőtt a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya is. Az idei első fél évben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, a tavalyi alig 3 százalékhoz képest. Csak Budapestet vizsgálva ez az érték 22,5 százalék, míg 2021-ben mindössze kevéssel haladta meg a 10 százalékot.

Az idén már a milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen – figyelmeztetett a szakember egy budapesti példán keresztül.

Négyzetméterár alapján az élmezőnyben – nem nagy meglepetésre – a mégiscsak a luxusingatlanok vannak a közlés szerint. A csúcstartó a vállalatnál egy második kerületi, újépítésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családi ház volt, amiért csaknem 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként.

Az áremelkedéssel együtt, mint kiderült, a tranzakciók igen gyorsan zárulnak az elmúlt két negyedévben. A cég adatai szerin az értékesített lakások és házak csaknem 4 százaléka kevesebb, mint egy hét alatt talált új tulajdonosra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik