Gazdaság

Hízik a veszteség Tiborcz luxusszállós cégeiben

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A miniszterelnök vője, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó luxusszállodák éves eredményeit böngészte át az Mfor.hu. A cikkből kiderül, hogy mind a turai kastélyszálló, mind a tarcali luxushotel vesztességgel működött az előző évben.

A Botaniq Turai Kastély még két évvel ezelőtt, 2020 nyarán nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, épp a koronavírus-járvány első hulláma után, amit ősszel újabb hosszú lezárás követett. A tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa korábban Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozott, tőle vette át 2019 novemberében a Tiborcz érdekeltségébe tartozó cég. Az ügyletet a cégbíróságra benyújtott dokumentumok alapján 881 millió forintnyi banki kölcsönnel finanszírozta meg a BDPST Zrt.

A turai hotelt a TRA Real Estates Kft. üzemelteti, és a cég leadott beszámolója szerint még jócskán növekedési fázisban van, amiről például a dolgozói létszám bővülése is árulkodik. A társaság tavaly majdnem megtízszerezte az értékesítésből származó árbevételét, 127 millió forint után 1,22 milliárd folyt be a kasszába.

A lap szerint mivel a ráfordítások növekedését nem bírták el a megemelkedett bevételek, már üzemi szinten is jelentős veszteséget mutattak ki, amin a közel 300 millió forintos pénzügyi műveleteken realizált veszteség tovább növelt.

Így végeredményben 426 millió forintos mínusszal zárta az évet a cég a korábbi 237 milliós veszteség után.

Ezek a veszteségek azonban – lagalábbis papíron – egyelőre nem okoznak nagy nehézséget, mert a saját tőke még elbírja a mínuszokat. Tavaly a tulajdonosok ugyanis újra betettek a cégbe közel 450 millió forintot, aminek eredményeként a tőketartalék nagysága mára majdnem 950 millió forintra rúg.

A tarcali hotelnél tavaly némiképp más folyamatok zajlottak tavaly. Itt csökkenés mutatkozik a bevételi oldalon: 333,5 millió után 327,8 milliót könyveltek el tavaly, ami szállodai szolgáltatási tevékenységből származott. A költségeket azonban jól láthatóan nem sikerült kordában tartani.

A Témadesign Kft így végeredményben 172,3 millió forintos veszteséget könyvelt el tavaly a. az előző évi 103 millió forintos mínusz után.

A veszteséges működés azonban, mint írják, egyáltalán nem rendkívüli fejlemény az iparágon belül, mert a 2021-es év hónapokig tartó lezárásokkal indult a koronavírus-járvány miatt, és utána is csak korlátozások mellett lehetett szállást foglalni a hazai hotelekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik