Gazdaság

33 milliárd megy rá, hogy megtolják a megújulókat

Czeglédi Zsolt / MTI Fotó
Czeglédi Zsolt / MTI Fotó
313 háztartás egyhavi fogyasztásának megfelelő energiát lehet majd elraktározni a fejlesztés után.

Az áramellátás biztonságának növekedéséért pályázatot hirdet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – közölte Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár szerdán. A pályázat hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításáról szól, a célja, hogy minél több megújuló energiát tudjon a rendszer elraktározni.

Indokként felhozzák még, hogy a kormány célja, hogy 2030-ra a haza áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, 2050-re pedig elérje a teljes klímasemlegességet. Hozzáteszik, persze a gazdasági növekedés és a jólét veszélybe sodrása nélkül. A TIM szerint az ország már több mint 3200 megawatt megújuló kapacitással rendelkezik, ami a paksi atomerőmű másfélszerese.

Viszont a sok megújuló miatt fejleszteni kell a hálózatot, pl. mert egy naperőmű sem a nap 24 órájában termel konstansan ugyanannyi áramot, a többletet el kell raktározni.

A pályázatra 33 milliárd forint a keretösszeg, amit zömmel az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok használhatnak fel, vissza nem térítendő támogatásként. Országosan összesen 33 megawatt kapacitású áramtárolót telepítenek 2025-ig, ez 313 háztartás egyhavi fogyasztását tudja fedezni. A pályázatokat 2022. október 3-ig lehet benyújtani a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán található felhívásban foglaltak szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik