Gazdaság

Kamatdöntő ülést tart a jegybank monetáris tanácsa

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma tartja soron következő kamatdöntő ülését, írja az MTI. Legutóbb a július 12-i, eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésén határozott a testület arról, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, amely ezzel felzárkózott az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére.

Június 28-án tartott kamatmeghatározó ülésén a tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, hogy a következő egyhetes betéti tenderen tervezett 50 bázispont emeléssel a két ráta azonos szintre kerüljön.

Az egyhetes betétet azonban július 7-én 200 bázisponttal emelte meg az MNB mert előző nap rekord mélységbe esett a forint árfolyama.

Elemzők szerint most enyhült a nyomás a jegybankon, mert a forint árfolyama visszakapaszkodott az euróval szemben 400 forint környékére, és nem vállalnak nagy kockázatott azzal a várakozásukkal, hogy 10 százalék fölé emelkedik ma az alapkamat. Bár a konszenzus szerint 50 bázispont emelésre számítanak, a várakozások között 125 bázispont is előfordul, arra hivatkozva, hogy az utóbbi két erőteljes lépés után még logikusnak tűnik a határozott szigorítás folytatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik