Gazdaság

Japánnak van a legtöbb amerikai állampapírja, de a Kajmán-szigetek is előkelő helyen áll

Daniel Slim / AFP
Daniel Slim / AFP

Májusban már harminchatodik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japánnak áprilishoz képest 5,7 milliárd dollárral, 1212,8 milliárd dollárra esett az amerikai állampapír-portfóliója májusban.

Az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosainak listáján Japán után Kína a második, amely 22,6 milliárd dollárral, 980,8 milliárd dollárra mérsékelte amerikai állampapír-portfólióját.

Az élbolytól messze lemaradva Nagy-Britannia volt az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa 634 milliárd dollárral, utána Svájc következett 294,1 milliárd dollárral, majd a Kajmán-szigetek az ötödik 293,2 milliárd dollárral.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van még Luxembourg, Írország, Belgium, Franciaország és Brazília.

Oroszország májusban gyakorlatilag nem változtatott amerikai állampapír-portfóliója nagyságán.

Májusban 1 millió dollárral növelte amerikai állampapír-befektetéseit Oroszország, és ezzel a portfóliója 2 milliárd 4 millió dollárra nőtt. Az amerikai pénzügyminisztérium kimutatása szerint a rövid lejáratú amerikai állampapírokból 3 millió dollárnyi volt orosz kézben, amely 1 millió dollárral emelkedett áprilishoz képest, miközben a hosszú lejáratú papírok értéke 2 milliárd 1 millió dolláron stagnált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik