Gazdaság

Josep Borrell: az EU szankciói hatásosak, csak stratégiai türelem kell

Stephanie Lecocq / MTI / EPA
Stephanie Lecocq / MTI / EPA
Orbán Viktort, neve említése nélkül, bírálta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell kiállt az Oroszország elleni szankciók mellett. Az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve – Orbán Viktor nevének említése nélkül – azt mondta, „néhány uniós tagország vezetője” azt állítja, tévedés volt a szankciók bevezetése. Az MTI tudósítása szerint ő viszont úgy véli,

ez a helyes út, ezt kell folytatni.

Biztosítani kell, hogy a szankciók hatékonyak legyenek, mert nagy a vita arról, azok jobban érintik-e Európát, mint Oroszországot – tette hozzá.

Néhány uniós tagország vezetője azt is állítja, hogy az orosz olajimport tilalma növeli az olaj árát, érveiket viszont számokkal kellene alátámasztaniuk. Nézzenek meg egy árgrafikont, látni fogják, hogy az olaj ára a tilalom óta ugyanazon a szinten van, mint a háború előtt. A háború kezdetekor nőtt, majd a tilalom hatására csökkeni kezdett.

Szerinte a szankciók már éreztetik hatásukat Oroszországban, ezt jelzik a csökkenő orosz termelési adatok.

Most még stratégiai türelemre van szükség, és arra hogy minél hatékonyabban végrehajtsuk a szankciókat

– fogalmazott a főképviselő, aki szerint a Kreml fegyverként használja a gázt az EU ellen, mindenki tudja, hogy az energiaellátás veszélyben van. Ugyanakkor az Európai Bizottság a héten olyan tervvel áll elő, amely lehetővé teszi, hogy minden lehetséges helyzettel szembenézzenek.

Josep Borrell hangsúlyozta azt is, hogy az ukrán kikötők orosz blokádja veszélyezteti a gabonaszállításokat, ami éhínséghez vezethet a világ számos pontján. Mint mondta, Ukrajna európai szövetségesei minden tőlük telhetőt megtesznek a gabonaexport megkönnyítéséért, a szárazföldi útvonalakon és a Dunán át, de a blokád feloldása élet-halál kérdése.

Hétfői tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek a többi között az Európai Bizottság múlt pénteken bemutatott, az orosz arany importtilalmára vonatkozó javaslatát tárgyalják meg. A testület pénteken kezdeményezte a kettős felhasználású technológiára vonatkozó exportellenőrzés megerősítését és az uniós eszközbefagyasztásra vonatkozó jelentéstételi kötelezettség szigorítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik