Gazdaság

Parragh Lászlót nem lepték meg a katatüntetések

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Számítottam arra, hogy elégedetlenség lesz a katások körében. Az viszont elszomorít, hogy az a 85 százaléknyi munkavállaló, aki teljes közterhet fizet, közömbös

ezt nyilatkozta a Portfoliónak Parragh László, reagálva a tüntetésekre és a hídlezárásokra. Az MKIK elnöke azért nem érti a kialakult helyzetet, mert a vállalkozásoknak a többsége lényegesen több pénzt fizet, mint aki katázik, igaz, jóval bonyolultabb adózási formák alapján. Szerinte ez azt jelenti, hogy az ország napi működését az a munkavállalói kör biztosítja, aki nem tudott vagy nem akart a katán keresztül rejtett munkavállalói viszonyt felvállalni.

Parragh elárulta, számolt az esetleges tüntetésekkel. „Ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció. Ha az ember felvállal egy kamara elnöki tisztséget, akkor azt komolyan kell vennie. A kamara elnökeként a teljes magyar gazdaság érdekeit kell képviselnem. Akkor is, ha ez konfliktusokat jelent. Ebben az értelemben semmi meglepő nincs a most tapasztalható vitákban.”

A kamarai elnök hozzátette: ezzel a döntéssel sok olyan katás kerül ki a rendszerből, akik kihasználták a kata által nyújtott kedvezményes adózási lehetőséget, ők most döntési ponthoz érkeztek.

A láthatóságuk miatt nem gondolom, hogy a feketegazdaságba terelődnek, reálisabb alternatíva az, hogy oda térnek vissza, ahonnan érkeztek, tehát egyesek a régi foglalkoztatójuknál lesznek alkalmazottak, vagy a vállalkozásuk olyan adózási módot választ majd, ami a számukra a legmegfelelőbb

– mondta Parragh.

A kamarai elnök szerint a több mint 450 ezer katásból 70–80 ezer maradhat a rendszerben – írja a Portfolio.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik