Gazdaság

Az újságírók szövetsége is tiltakozik az új katatörvény ellen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is tiltakozását fejezte ki a kedden elfogadott kisvállalkozókat sújtó katatörvénnyel szemben. A szervezet közleményben azt írta:

„Tiltakozunk a kormány legújabb intézkedése ellen, amelynek nyomán a parlament rekordgyorsasággal megváltoztatta a kisvállalkozók adószabályait, a katát. E hirtelen döntéssel százezrek – köztük sok újságíró – megélhetését nehezítették meg.” Közölték, a kisadózó vállalkozások (vállalkozók) tételes adóját (kata) leginkább a szellemi szabadfoglalkozásúak – köztük a szabadúszó újságírók – választották, mert így egy kedvezményes, havi fix adó befizetésével, minimális adminisztrációval dolgozhattak legálisan. A korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint ezzel jól járt a költségvetés, jól járt az adózó is. Ma ennek vége – írták.

A szervezet szerint a döntés alkotmányellenes, mert a vállalkozók között úgy tesz különbséget, hogy annak nincs jogilag és gazdaságilag igazolható alapja. Diszkriminatív az a megkülönböztetés is, hogy ugyanazért a munkáért magánszemélynek kiállítható katás számla, de cégnek, államigazgatási szervnek, meg önkormányzatnak nem. A vállalkozás szabadsága ezen a módon nem korlátozható az Unióban.

A MÚOSZ tiltakozik e rapid törvénymódosítás ellen, amellyel az adószabályokat eszeveszett gyorsasággal változtatják meg, tekintet nélkül arra, hogy mi történik az érintettekkel. Egyben kezdeményezik minden érintett szakma képviselőinek bevonásával a konzultációt, ahogy azt a törvényhozási törvény elő is írja a törvényhozás számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik