Gazdaság

Tévedésből 4 milliárdos vagyont vallott be egy államtitkár, javítani fogja vagyonnyilatkozatát

kormany.hu
kormany.hu
Nobilis Márton vagyonbevallásában azt írta, devizaszámláján 9 millió 431 ezer eurót tart, ám valójában 9 millió 431 ezer forintnak megfelelő eurója van.

Tévesen töltötte ki vagyonnyilatkozatát az Agárminisztérium egyik frissen kinevezett államtitkára – vette észre a 24.hu. Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős Nobilis Márton csaknem 4 milliárd forintnyi megtakarítást vallott be vagyonnyilatkozatában, ami alapján ő lett volna a leggazdagabb politikus Magyarországon.

Kiderült azonban, hogy az államtitkár tévedésből forint helyett euróban közölte megtakarításai egy részét. Azt írta, devizaszámláján 9 millió 431 ezer eurót tart, ám valójában 9 millió 431 ezer forintnak megfelelő eurója van. (A tévesen kitöltött vagyonnyilatkozatot itt nézheti meg.) Az összeg nagysága miatt megkerestük a tárcát, kérdésünkre pedig

Nobilis Márton tudatta, hogy pontatlanul töltötte ki vagyonnyilatkozatát, amit haladéktalanul pontosítani fog, mert az összeg nem euróban, hanem forintban értendő. 

Az agrártárca politikusának emellett összesen 90 milliónyi megtakarítása van forintban, amiből 15 millió forint készpénz, 66 millió forinttal egy cég, 7 millióval pedig egy magánszemély tartozik neki, továbbá majd kétmilliót tart forintszámláján. Nobilisnak van négy budai és három vidéki ingatlana is. Az előbbiek közül három XI. kerületi lakás (egy 119, egy 79 és egy 78 négyzetméteres) egy pedig egy 140 négyzetméteres II. kerületi családi ház. Két lakását kiadja, az egyiket 350 ezer, a másikat 176 ezer forintért. Ezenkívül összesen 4,5 hektár szőlő és szántó van a tulajdonában (1/4 részben) a villányi borvidékhez tartozó Siklóson.

A 37 éves Nobilis Mártonnak nincs cége, pályája során főként az államigazgatásban vagy politikaközeli szervezeteknél tevékenykedett. Államtitkári kinevezése előtt négy évig Nagy István agrárminiszter kabinetfőnökeként dolgozott, 2014 és 2015 között pedig rövid ideig az állami reklámköltésekért felelős Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöki posztját is betöltötte, ahova Lázár János nevezte ki még a Miniszterelnökséget vezető miniszterként. Utána a közmédiánál helyezkedett el. Jelenleg is vezetőségi tag két állami cégnél, a HungaroControl Zrt-nél a felügyelőbizottságban, az MVM Balance Zrt-nél pedig az igazgatótanácsban ül havi 400 ezer, illetve 300 ezer forintért.

Az államtitkár vagyonos családból származik. Édesapja Nobilis Kristóf üzletember, aki korábban rendszeresen felkerült a leggazdagabb magyarokat összegyűjtő gazdaglistákra, legutoljára 2016-ban, amikor is 6,8 milliárd forintra becsülte a napi.hu a vagyonát. Nobilis Kristóf is szerepel fia vagyonbevallásában, ugyanis

az üzletember 300 millió forint kölcsönt adott neki, ami tartozásként van feltüntetve.

Nobilis Kristóf a rendszerváltás után kezdett el értékpapír-kereskedelemmel foglalkozni, 2004-2005-ben pedig az akkori legnagyobb hírportált, az Indexet is megszerezte, amit később továbbadott. Korábban Spéder Zoltán és Schmidt Mária üzlettársa volt a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt-ben, ahonnan 2017-ben kénytelen volt kiszállni. Két éve a Lánchíd Palotával csinált nagyon jó üzletet, amelyet 3 milliárd forintért szerzett meg, és jó pénzért kiadta az állami tulajdonú Eximbanknak, amely később emiatt meg is támadta a bérleti szerződést, de Nobilis végül megnyerte a pert. Az ingatlant később 8,9 milliárdért adta el az orosz kémbankként elhíresült Nemzetközi Beruházási Banknak az ingatlant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik