Gazdaság

Megvédené Európát is az EP-től Bánki Erik  

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A fideszes javaslat felszólítja a fideszes kormányt, hogy az ország gazdasági érdekeit minden jogszerű eszközzel képviselje.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága nevében nyújtotta be elnöke, a fideszes Bánki Erik a javaslatot, amely politikai nyilatkozatként elutasítaná a magyar gazdaság érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlást.

Emlékeztet rá, az Európai Parlament július 6-án állásfoglalást fogadott el

a globális adóügyi megállapodást aláásó nemzeti vétókról, amelyben azon túl, hogy felszólítja Magyarországot, hogy »haladéktalanul vessen véget a globális adóügyi megállapodás Tanácsban való blokkolásának«, az uniós
alapszerződésekben rögzített egyhangú döntéshozatali szabályok megkerülését vetíti előre, és összekapcsolja Magyarország globális minimumadót ellenző álláspontját a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv jóváhagyásának kérdésével.

A politikai nyilatkozat egyértelművé teszi, a magyar vétó a globális minimumadó ügyében nem egyedi, ha pedig egy egyhangú döntést igénylő kérdésben egy tagállam nem ért egyet,

az nem visszaélés, hanem az érdekérvényesítés jogszerű módja. Ezt a lehetőséget elvitatni egyes tagállamoktól a kettős mérce nyilvánvaló példája.

Magyar álláspont szerint a globális minimumadó jelentős többletterhet róna a magyar vállalkozásokra, és

egész Európát versenyhátrányba sodorná. Ez békeidőben is súlyosan aggályos, a háború okozta különösen érzékeny gazdasági helyzetben pedig elfogadhatatlan.

Bánki Erik javaslatában azt írja, az Európai Parlament hatáskörei nyilvánvaló túllépésével

  • kényszerítené Magyarországot, hogy adja fel saját gazdasági érdekei képviseletét,
  • felhívja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy gondolkozzanak el olyan intézkedéseken, amelyek a magyar álláspont  megkerülését tennék lehetővé.

Ezzel az Európai Parlament a léte és működése alapját képező Szerződések szellemével ellentétesen jár el, és a konszenzusos döntéshozatal lényegét kérdőjelezi meg.

Azt, hogy az EP a globális minimumadónál a magyar helyreállítási terv jóváhagyását is megemlíti, az iromány szerint

súlyosan sérti a lojális együttműködés elvét,

ezért az Országgyűlés

  • visszautasítja az EP politikai nyomásgyakorlását,
  • felszólítja a kormányt, hogy az EU kormányzati részvétellel működő intézményeiben Magyarország gazdasági érdekeit minden jogszerű eszközzel képviselje.
    Kapcsolódó
    Magyarország kihagyásával fogadhatják el a globális minimumadót az EU-ban
    Hazánk továbbra is kvázi adóparadicsomszerű társasági adórendszert működtethet, kedvezve ezzel például a nagy nemzetközi cégeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik