Gazdaság

Óriási mennyiségű gabonát nem tudnak elszállítani Ukrajnából

Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / AFP
Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / AFP

A becslések szerint mintegy 22 millió tonna gabonát nem tudnak kiszállítani Ukrajnából, ahonnan a kivitel 30-30 százalékát Európába és Észak-Afrikába, 40 százalékát Ázsiába viszik – adta hírül az Euronews, amely szerint a kikötők orosz blokádja miatt ragadtak be a szállítmányok. Pedig a földmunkák során az aratók sok kockázatot vállalnak a termésért, hiszen aknára, fel nem robbant bombára is léphetnek.

Az Euronews szerint sok raktárban még áll a tavalyi gabona, az egyik gazdaság tulajdonosa azt mondta:

Az ukrán gabona nem tud kijutni a nemzetközi piacra, a kikötők nem működnek. A tengeri útvonal volt a legfontosabb, és az most nincs. A gabona iránti kereslet így csökkent. Próbálnak új logisztikai útvonalat kialakítani Európán keresztül, de képtelenség akkora mennyiségű gabonát kezelni, mint amennyit mi termelünk”.

Korábban Erdogan török elnök azt ígérte, hogy az ENSZ-szel, Ukrajnával és Oroszországgal együttműködve talál megoldást arra, hogy biztonságos folyosók nyílhassonak a Fekete-tengeren. A búzaexport egyharmada jelenleg a három délnyugat-ukrajnai, dunai kikötőn keresztül hagyja el az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik