Gazdaság

20 százalékos béremelést kérnek a közszféra dolgozói, de a kormány csak arra tett ígéretet, hogy a javaslatokat látni fogja

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Diplomás minimálbért és azonnali 20 százalékos fizetésemelést várnak a közszolgálatban dolgozók a magas infláció ellentételezéseként, de a kabinet szerint túl nehéz a helyzet, ebben maradt a kormány, a munkavállalók és az önkormányzatok képviselői szerdán, amikor megtartotta a választások utáni első ülését az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT).

A Népszava cikke szerint hét hónap után ültek újra tárgyalóasztalhoz a felek, amit a munkáltatói oldal kifogásolt is.

A mostani találkozón a szakszervezetek arra is emlékeztették a kormány jelenlévő képviselőit, hogy 2010 óta a közszolgálat egészét érintő bér- és munkaügyi intézkedésekről egyetlen egyszer sem született OKÉT szintű megállapodás. Azóta, vagyis 12 éve nem nőtt a köztisztviselői illetményalap 38 650 forintos összege, és még ma is több száz település van az országban, ahol saját forrásból nem tudtak ezen emelni az önkormányzati alkalmazottak bérének megállapításakor.

A költségvetési intézmények dolgozóinak negyede pedig csak a központi minimálbér és garantált bérminimum emelés miatt kap keresetnövelést, tették hozzá.

A közszféra szakszervezetei úgy értékelik, hogy a több ágazatban beharangozott teljesítményarányos béremelést ígérő életpálya-rendszer megbukott. Az érdekvédők szerint a közszolgálat több ágazatában lényegében megszűnt a munkatársak garantált előmenetele, sőt sok helyen elfogadott a megállapított alapbérnél kisebb összeg kifizetése is, miközben például a parlamenti képviselők fizetése automatikusan emelkedik, ha nő az átlagbér.

Mindezek alapján az OKÉT munkavállalói oldalának tagjai egyhangúlag támogatták a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elvárását, hogy a közszférában a kezdő bér legyen azonos a minimálbérrel és vezessék be a diplomás minimálbért, olvasható a cikkben.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke közölte, erre januártól minden felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben szükség lenne. Hozzátette, az új, magasabb tarifa ma még talán visszatartaná a távozáson gondolkodókat, de hamarosan kiürül a közszolgálat, a maradók munkaterhei pedig elviselhetetlenné válnak.

Választ azonban nem kaptak a szakszervezetek a felvetéseikre, mindössze arra van ígéret, hogy a javaslatokat a kormány is látni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik