Gazdaság

Horvát lap: százmilliárd forintos kártérítésre számíthat a Mol

MTI / Rosta Tibor
MTI / Rosta Tibor

Horvátország pert vesztett a Mol ellen egy washingtoni választottbíróság előtt – írta meg a Večernji list című horvát lap értesülései alapján.

Az ítélet szerint a magyar olajtársaság kamatokkal együtt 250-300 millió dollár – vagyis jelenlegi árfolyamon 100-120 milliárd forint – kártérítést kaphat. Korábban egymilliárd dolláros követelést határozott meg a Mol, amit a horvát kormánnyal szemben támasztott. A bíróság honlapján az ítélet és az indoklás szerdán még nem szerepelt, csupán az ítélethirdetés időpontja július 5-i dátummal.

A Világgazdaság azt írta, hogy a Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választott bírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Ez a második választott bírósági eljárás, amelyet Horvátország elveszített a Mollal szemben. Az első Svájcban volt az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt, amelyet Zoran Milanovic kormánya kezdeményezett 2014-ben a Mol washingtoni keresetére válaszul. A 2016 decemberében lezárult eljárásban a magyar fél 14,5 millió eurót kártérítést kapott a Horvátországtól.

A Mol 2003-ban szerezte meg az első 25 százalékot az INA-ban, majd 2008 végén további 22,15 százalékot vásárolt és megegyezett a horvát kormánnyal az irányítás átvételéről is. A Mol ezt követően további részvényeket vett a piacon és jelenleg 49,08 százalékos részesedéssel bír a vállalatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik