Gazdaság

Világviszonylatban is a forint az egyik leggyengébben teljesítő valuta

MTI / Balázs Attila
MTI / Balázs Attila

Szerdán újra történelmi mélypontokra ért a forint a nemzetközi valutapiacon: délután már 417 forint közelében is járt a magyar fizetőeszköz, tehát ennyit kellett fizetni egy euróért, a dollár pedig újabb negatív rekordot döntve 409 fölé is ment.

A napi.hu elemezte az egy nappal korábbi adatokat, és arra jutott, hogy a forint kedden minden meghatározó valutával szemben történelmi mélypontra került, nem csak a dollárral, az euróval és a frankkal, de az összes régiós fizetőeszközzel szemben is.

A román lej, a lengyel zloty, a cseh korona, a bolgár leva és a cseh korona sem volt még soha olyan drága forintban számolva, mint kedden.

Mint írták, a forint világszerte is páriának számít. ugyanis a feltörekvő piacok leggyengébben teljesítő valutájává vált az idén a forint, amely 20 százalékot bukott a dollár ellenében az elmúlt hat hónapban a Bloomberg adatai szerint. A második legrosszabbul teljesítő valuta a török líra lett, ezt követi az argentin peso. A negatív sorrendben a zloty következik, majd a chilei peso, ezeknél a bukás már 15 százalék alatt van. A cseh korona, a román lej és a bolgár leva kiválóan teljesítenek a forinthoz képest, 10 százaléknál kisebb mértékben gyengültek a rekord erős dollárral szemben. A koreai won és a Fülöp-szigeteki peso még jobban állnak, csak 7-8 százalék körül van a veszteségük.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a forint romlásáról szólva azt mondta:

A forint egyrészt az európai kilátások érdemi romlása, és az euró zuhanása miatt szakadt, de bőven szerepet játszottak a hazai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak is. A gázárak robbanása egyszerre rontja a költségvetési és a folyó fizetési mérleg kilátásait, a gyengülő forint pedig tovább rontja a hazai gazdaság egyensúlyát az egyre drágább finanszírozáson keresztül, ami tovább gyengíti a forintot. A befektetők amiatt is aggódnak, hogy a gázárak okozta újabb problémákat az extraprofit adó kiterjesztésével oldaná meg a kormány, ami tovább rombolhatja a hazai gazdasággal szembeni bizalmat.

Közben a 444.hu azt írta, hogy a forint még az ukrán hrivnyához képest is csaknem húsz százalékkal romlott az elmúlt hónapokban. A cikk szerint a háború kitörésekor a határmenti kisvárosok pénzváltóinál lehetetlen volt hrivnyához jutni. Vásárosnamény pénzváltói akkor azt mondták, jó ideig nem tartanak majd, mert biztosak voltak benne, hogy a hrivnya gyorsan és tartósan leértékelődik. Akkor kereken 11 forint volt a középárfolyam. Ma egy hrivnya 13,7 forintot ér.

Figyelemre méltó, hogy a magyar kormány közben a forint drasztikus romlását a háborúval magyarázza.

Kapcsolódó
Reagált a Pénzügyminisztérium a forint drasztikus romlására
Ugyanazt a szöveget küldték el, amit a kormányszóvivő is posztolt a Facebookon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik