Gazdaság

Az őszi hónapokban tetőzhet az infláció

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt, mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az infláció globálisan magasabban és tartósabban tetőzik a korábbi várakozásoknál, az előző Inflációs jelentés óta a költségoldali tényezők és ezzel együtt az inflációs ráták is tovább emelkedtek – Baksay Gergely ezzel indokolta, hogy a jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb inflációs jelentésében a márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról.

Egész Európában jellemző, hogy több évtizedes csúcson van, és hónapról hónapra gyorsul, az infláció, ami a termékek és szolgáltatások széles körét érinti

– mutatott rá az MTI tudósítása szerint. Kiemelte: a régióban jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb az infláció, mert az árstop-intézkedések miatt nem gyűrűznek be az energiaár-emelkedések a fogyasztói árakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik