Gazdaság

Áramügyekben felülírta a kormány a törvényt

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A rendelet szerint változik az elosztási díj évenkénti ármegállapításának első időpontja.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg egy rendelet, amely szerint veszélyhelyzet ideje alatt nem a villamos energiáról szóló törvényben szabályozott módon határozzák meg az évenkénti ármegállapítás első időpontját.

A kormányfő által aláírt új szabály szerint az árszabályozási cikluson belüli évenkénti ármegállapítás első időpontja az elosztási díjnál, a közvilágítási elosztási díjnál 2022. július 1-je lesz.

A díj megállapításakor a 2022. január 1. és a 2022. június 30. közötti időszak, korábbival azonos árszintjét kell figyelembe venni. A rendelet hatálybalépése és június 30. között a tavaly december 31-én hatályos elosztási díj és közvilágítási elosztási díj érvényes.

A rendelet szerint a díj megállapítás nem eredményezheti a törvény  3. § 42. pontja szerinti

lakossági fogyasztók által fizetendő elosztási díjak növekedését, ugyanakkor biztosítania szükséges az elosztók elismert költségeinek elosztási díjakon keresztül történő megtérítését.

A rendszerhasználati díjakról a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a határozatát a rendszerhasználati díjak alkalmazhatósága előtt legalább 1 nappal közzé kell tennie a  honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik