Gazdaság

Több pénzt ígér Varga Mihály, többre is számít

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A pénzügyminiszter szerint nő az önkormányzatok támogatása, és jönnek majd az uniós pénzek.

Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása. Ezt Varga Mihály közölte, miután a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjait budapesti közgyűlésükön a jövő évi költségvetésről tájékoztatta. Azt mondta: a teljes önkormányzati támogatás keretösszege 969 milliárd, az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig 4000 milliárd forint. Jelezte: a Modern városok program fedezete a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

Az állami hírügynökség szerint a pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság az egyik legerősebb „felpattanással” jött vissza a pandémiából; a 8,2%-os gazdasági növekedés az első negyedévben az egyik leggyorsabb volt az Európai Unióban.

Varga Mihály ugyanakkor figyelmeztetett rá, az ukrajnai háború miatt nagyot változott a világgazdasági környezet, amelyben a magyar nyitott, exportorientált gazdaságként működik. Arra törekszenek, hogy a háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetéseit, de szerinte mindenkinek törekednie kell felépíteni tartalékait, csökkenteni kockázatait.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke azt mondta, garanciát kaptak a minisztertől arra, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthatnak a kormány segítségére. Kaposvár kormánypárti polgármestere  azt mondta, a rezsiszámlákat látva eljutott odáig, hogy Brüsszeltől kell megvédenie a kaposváriakat, mert az EU döntései jelen pillanatban megoldhatatlan problémát okoznak az önkormányzatoknak. Szita Károly megköszönte a kormánynak az élelmiszer- és benzinársapka fenntartását és a rezsicsökkentést.

Kapcsolódó
Fideszes polgármester: Három hónap múlva mindenki lába alatt égni fog a talaj
Schmidt Jenő szerint ha az önkormányzatok nem kapnak kompenzációt a rezsicsökkentés eltörlése miatt, akkor nagy baj lesz.   

Varga Mihály újságírói kérdésre azt mondta, szerinte a háborús helyzet csillapodása, vagy a szankciós hullám befejezése fogja segíteni, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a normális állapotba. A helyreállítási alapról azt mondta, értelemzésük szerint a tárgyalás utolsó fázisában vannak. Ő „lezárásközeli helyzetet” érzékel és bízik abban, hogy Magyarország nem kerül olyan helyzetbe, hogy egyedüli uniós országként nem kapja meg a neki jogosan járó, pandémia miatt elindított támogatásokat.

Kapcsolódó
Navracsics Tibor: az uniós pénz jár, euró nem kell
A gyenge forint miatt az euróban érkező uniós források tervezési árfolyamát 350-ről várhatóan közel 375-re emelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik