Gazdaság

SZÉP-kártya egyenleglekérdezés – még mindig sokan kérnek segítséget (X)

Csak kevesen tudják, de 2011-es bevezetése óta mindennapjaink része lett a SZÉP-kártya, vagy hivatalos nevén a Széchenyi Pihenőkártya. Nagyon jó, hogy tudunk ezzel fizetni, figyelhetjük az egyenlegét, költhetünk a ráutalt pénzekből, ügyesen navigálhatunk a különböző zsebek között. Gyakorlottan keressük a kártya-elfogadóhelyeket, és igyekszünk megjegyezni, meddig is használhatjuk fel a rajta lévő pénzállományt, azonban még mindig elég sokan nem tudjuk fejből a SZÉP-kártya egyenlegünket.

A népszerű Google kereső adatai alapján havonta 12ezer lekérdezés, azaz keresés történik a SZÉP-kártya egyenleglekérdezés kifejezésre. Alábbi cikkünkben ennek jártunk utána, ezenkívül szó lesz még néhány alapinformációról is, hogy megcáfoljuk azt a tény, miszerint a kártya használata bonyolult.

Széchenyi Pihenőkártya – fontosabb információk és tények

Ahogyan a Pénzkalauz is utal rá, a SZÉP-kártya egy elektronikus, bankkártyánkkal teljesen azonos utalvány, melyet a munkáltatónktól kapunk béren kívüli juttatásként, és ezzel a remek lehetőséggel a szálláshelyeken, az éttermekben és szabadidős, illetve rekreációs szolgáltatóknál tudunk fizetni. Tulajdonképpen a korábban alkalmazott üdülési csekk szerepét vette át a Széchenyi Pihenőkártya, amelynek kibocsátásával és felhasználási szabályaival kapcsolatban a mindenkori törvény az irányadó.

A SZÉP-kártyát a munkáltató kérvényezi a dolgozók részére a kártyát kibocsátó bankok valamelyikénél. Jelen esetben három hitelintézet bocsát ki SZÉP-kártyát: a K&H Bank, az MKB Bankholding és az OTP Bank. Hogy melyik banknál köt szerződést vállalatunk, munkáltatónk, az személyesen az ő döntése. Számunkra a lényeg, hogy a kapott pénzt, vagyis az egyenlegünket még idén december 31-ig használhatjuk fel.

SZÉP-kártya egyenlegünk lekérdezése sokunk számára igen lényeges és fontos kérdés, a nyaralások, szabadidős programok megtervezésekor ugyanis jó tudni, hogy milyen összegek is állnak a rendelkezésünkre SZÉP-kártyánkon, vagy mennyit költhetünk az egyes alszámlákról, és milyen határidőket célszerű betartani. Legyünk azzal tisztában, hogy a Széchenyi Pihenőkártyának különböző alszámlái vannak, ezekre a számlákra utalja a munkáltató a béren kívüli juttatásainkat. Ezeknek van egy maximum értéke, minden alszámláé eltérő.

A szállás alszámlára évi 225 ezer forint, a szabadidő alszámlára évi maximum 75 ezer forint, végül a vendéglátás alszámlánkra az évi 150 ezer forint utalás az előírt. Három bank, az OTP, az MKB Bankholding és a K&H bocsátott ki SZÉP-kártyát, ezek egyenlegének lekérdezése pedig többféleképpen működhet. Szerencsénkre mindegyik banknak van már nagyon jól használható applikációja (könnyen és biztonságosan letölthetjük a Play Áruházból vagy az Apple Store-ból), amellyel szinte minden banki műveletet elvégezhetünk, bármerre is járjunk az országban.

SZÉP-kártya egyenleglekérdezés – kulcsfontosságú a kártyaszám

A korábban említett hitelintézetek által kibocsátott plasztikkártyáink 5 évig érvényesek, a hagyományos bankkártyától eltérően PIN-kód itt nincsen, az egyenleg lekérdezéséhez azonban ismernünk kell a kártyaszámot, s bár igaz, hogy vásárlás során a bizonylaton szokott szerepelni, hogy mekkora összeg van a kártyánkon, az alszámlákat viszont külön nem látjuk. Három alszámla, vagy más néven „zseb” található a SZÉP-kártyánkon. Amikor le akarjuk kérdezni az egyenlegünket, láthatjuk, hogy melyik zsebben mekkora összeg található. Ez azért is jelentős, mert a zsebek jelenleg ugyan átjárhatóak, de a fizetésnél, illetve a vásárlásnál megkérdezik, melyik zsebből vonják majd le az aktuális összeget.

A zsebek átjárhatóságának lényege abban áll, hogy a pandémia idején a hazai turizmus nagyon visszaesett, lényegében elmaradt a belföldi pihenés, így csak az üzleti célú utazásokra terjedt ki.

Jelenleg ismét lehet nyaralni menni Magyarországon, azonban sokan még mindig tartózkodnak attól, hogy tömegbe menjenek, vagy úgy üdüljenek, mint a járvány előtt. A három alszámla átjárhatóságáról a kormány hozott döntést, és ez a rendelkezés 2022. december 31-ig érvényben van. Ami azt jelenti, hogy a szállás-zsebből is fizethetünk a vendéglátásért, vagy a vendéglátás alszámlánkról fizethetünk például egy strand- vagy fürdőbelépőt. Valamennyi alszámlánk minden irányban könnyen átjárható. Emiatt is jó, ha tudjuk, milyen összeg használható fel a kitűzött határidőig.

Mennyire hasznos a SZÉP-kártya?

Béren kívüli juttatásként a munkavállaló és a munkáltató egyaránt elégedett lehet a SZÉP-kártyával, nem beszélve a belföldi turizmusról, vendéglátásról, hiszen ezeknek az ágazatoknak is jót tesz, ha ilyen módon lehet kifizetni a szolgáltatásaikat. A SZÉP-kártya évről-évre egyre kedveltebb, és azon helyek száma is nő, ahol elfogadják ezt a plasztikkártyát. Ilyen újdonság az online áruházak vagy éttermek és a belföldi szálláshelyek jelentős része. Mindezeken túlmenően állatkerti belépőt, strandbelépőt szintén tudunk SZÉP-kártyával vásárolni.

Fontos azonban, hogy tisztában legyünk vele, milyen összegből gazdálkodhatunk, ezért is rendkívül fontos a SZÉP-kártya egyenlegünk rendszeres lekérdezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik