Gazdaság

Románia megkezdte a fekete-tengeri földgáz kitermelését

Andrei Pungovschi / AFP
Andrei Pungovschi / AFP

A fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése történelmi pillanat, Románia ezzel döntő lépést tesz az energetikai függetlenség felé, mondta Nicolae Ciuca román miniszterelnök kedden azon az ünnepségen, amelyet a Black Sea Oil and Gas (BSOG) vállalat rendezett a Midia térségben található gáz kitermelésének megkezdése alkalmából.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Carlyle magántőke-befektető csoport által alapított BSOG évi egymilliárd köbméter gázt tervez felszínre hozni a román partoktól 120 kilométernyi távolságra lévő Midia térségből, ez becslések szerint Románia szükségletének mintegy 10 százalékát biztosíthatja. Ciuca szerint azonban így a szárazföldi termeléssel együtt Románia gázszükségleteinek már 90 százalékát saját forrásból fedezheti.

A kormányfő szerint a BSOG által kitermelt napi 3 millió köbméter gázzal minden adott ahhoz, hogy Románia teljesítse azt a kötelezettségvállalást, miszerint minden uniós tagállam legalább 80 százalékban feltölti tárolási kapacitásait a tél beállta előtt. Ciuca elmondása szerint Románia Azerbajdzsánnal és az Egyesült Államokkal is tárgyal gázvásárlásról.

A BSOG június 15-én kapta meg az országos energiaszabályozó hatóság jóváhagyását a földgázkitermelési projekt beindításához. A kitermelés megkezdésével először került fekete-tengeri földgáz a román gázszállítási rendszert üzemeltető hálózatba. A Fekete-tenger Romániához tartozó kontinentális talapzata alatt másutt is találtak jelentős gáztartalékokat. A partoktól távolabb lévő Neptun mélytengeri térségből leghamarabb 2026 végén kezdheti meg évi tízmilliárd köbméternyi gáz felszínre hozatalát az osztrák OMV-Petrom és a román Romgaz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik