Gazdaság

Kamatdöntő ülést tart az MNB

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ma tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, írja az MTI. Megtárgyalják az idei második Inflációs jelentést is, amelynek a fogyasztói árakra és a gazdasági növekedésre vonatkozó rövid előrejelzését a jelentés csütörtöki publikálása előtt még ma nyilvánosságra hozzák.

Májusi kamatdöntő ülésén az MNB két hónap 100 bázispontos emelése után ismét 50 bázispontra lassította az alapkamat emelésének mértékét.

Az MNB folytatta az irányadó egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelését, ám június közepén egy 50 bázispontos rendkívüli emelésre kényszerült, amivel elérte a 7,25 százalékot az 5,90 százalékos alapkamat mellett.

A Portfolió által megkérdezett elemzők fele úgy látja, hogy korainak bizonyult az alapkamatemelés ütemének lefékezése és a mai kamatdöntő üléstől ismét 100 bázispont emelést vár, az elemzők másik fele viszont arra számít, hogy a monetáris tanács kitart az 50 bázispontos mérték mellett.

Az is várható, hogy az Inflációs jelentésében a jegybank a márciusi 7,5-9,8 százalékról megemeli a fogyasztói árak idei éves átlagos emelkedésére vonatkozó prognózisát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik