Gazdaság

Szijjártó: Magyarország nem kér a globális minimumadóból

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt írja a Facebookon, hogy egyre növekvő nemzetközi nyomást érzékel a globális minimumadó európai bevezetése érdekében. Posztja első mondata végén szerepel az a tagmondat is, hogy „már a jövő év elején”, ami arra utalhat, hogy a miniszter aggodalma szerint már ekkor napirendre kerülhet a minimális társasági adó bevezetése az Európai Unióban.

A külügyminiszter kifejti, hogy ezt az elképzelést rendkívül veszélyesnek tartja a kormány, Európában ugyanis háború van: egekben az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak.

Ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóteherinek növelése súlyos problémákat okozna. Főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben

– áll Szijjártó posztjában.

A külügyminiszter úgy véli, hogy a globális társasági adó európai bevezetésével mind közül Közép-Európa járna leginkább rosszul. Szerinte „a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően ugyanis itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók”, melyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.

Állítása szerint a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan adót csökkentettek. Az adóemelés viszont munkahelyeket veszélyeztetne, írja, s ezért sem ő, sem pedig Varga Mihály pénzügyminiszter – „kiváló barátom” – nem tudja támogatni az elképzelést. Utóbbi, mint Szijjártó ígéri határozottan fogja képviselni, ezt az álláspontot az EU-s pénzügyminiszterek pénteki ülésén.

A Financial Times áprilisban írta meg, hogy a lengyel pénzügyminiszter blokkolja az Európai Unió minimális társasági adóra vonatkozó tervét, így egy magyar vétóval együtt egyre valószínűtlenebb annak európai bevezetése.

A globális minimum bevezetése nem feltétlenül jelentene egyébként adóemelést, hiszen a minden tagállam által vállalt minimális adókulcs mértéke az uniós tagállamok konszernzusán kellene, hogy múljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik