Gazdaság

Rendkívüli kamatemelést hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Csütörtökön 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az irányadó eszközében, az egyhetes betéten – írja a Portfolio.hu a jegybank által ma közzétett tender-adatokra hivatkozva.

Az emelés – mint írják – rendkívülinek mondható, hiszen bár a jegybanknak minden héten van lehetősége módosítani az irányadó rátán, egy ideje kitartott azon gyakorlata mellett, hogy csak a Monetáris Tanács alapkamatról határozó, hó végi ülése kapcsán változtatott a valódi irányadó eszközén.

A döntés nyomán az egyhetes betéti tenderrel felkínált kamat mértéke 7,25%-ra változott.

A lap szerint bár a hónap közepére időzített kamatemelés rendkívülinek mondható, egészen váratlan azért mégsem volt. Lehetséges okok:

  • a múlt szerdán közzétett májusi magyar inflációs adat még a pesszimistább várakozásokat is felülmúlta.
  • Múlt pénteken az Egyesült Államokból is a vártnál magasabb inflációs adat érkezett, ami cáfolta azokat a találgatásokat, hogy a tengerentúlon már elérte volna a csúcsot a pénzromlás üteme.
  • Európai Központi Bank erőteljes kamatemeléseket helyezett kilátásba, a amerikai jegybank, a Fed pedig tegnap emelt 75 bázisponttal, nem kizárva annak a lehetőségét, hogy a következő ülésen hasonló döntés szülessen.

A kamatemelés hírére a forint erősödni kezdett, 394,5-ig az euróval szemben, majd a 396-os szintig visszagyengült. Ezzel együtt is napon belül még mindig fél százalékos erősödésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik