Gazdaság

Matolcsyék változtatnak a jelzáloghitelek szabályain

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

A jelzáloghitel-finanszírozási mutató értéke 2019 óta 25%, a további emelést az MNB a pandémia miatt halasztotta el 2020 márciusában. A hétvégi Magyar Közlönyben megjelent MNB-elnöki rendelet szerint azonban ebben változás lesz. A rendelet kimondja, hogy „A hitelintézet jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatójának mindenkor el kell érnie

  • 2022. július 1-jétől a 0,25-os,
  • 2022. október 1-jétől a 0,3-es szintet

– szúrta ki a Portfolio.hu.

Rögzítik továbbá a zöld jelzáloglevél fogalmát: olyan jelzáloglevél, amely a  kibocsátó által nyilvánosan közzétett dokumentáció alapján megfelel az alább meghatározott fenntartható finanszírozási irányelvek valamelyikének, és a megfelelést az irányelv szerint erre jogosult külső fél tanúsítja:

  • International Capital Market Association által kibocsátott Zöld kötvények alapelvei című dokumentum (The Green Bond Principles, 2018. évi és az ezt követően kiadott változat)
  • Climate Bonds Initiative által kibocsátott Zöld kötvények normái (Climate Bonds Standard V3.0 és az ezt követően kiadott változat.

Meghatározták továbbá a zöld jelzáloghitel definícióját is: olyan, ingatlanon alapított jelzálogjog – ideértve az  önálló zálogjogot – fedezete mellett nyújtott hitel vagy pénzkölcsön, amely megfelel a  kibocsátó által nyilvánosan közzétett, a  zöld jelzáloglevélhez kapcsolódó dokumentációban meghatározott zöld jelzáloghitel definíciónak, és kibocsátott zöld jelzáloglevél fedezetéül szolgál.

A zöld refinanszírozási jelzáloghitel pedig az a refinanszírozási jelzáloghitel, amely fedezetéül szolgáló különvált jelzálogjogok zöld jelzáloghitelek biztosítékai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik