Gazdaság

Népszava: A tőzsdei árnál is drágábban vettük a gázt az oroszoktól

AFP
AFP

Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól – számította ki a Népszava a KSH nemrég frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján.

A lap azt írja, az oroszok a magyar gáztarifa kiszámításánál mindig a Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagárát tekintik irányadónak. Eszerint, míg márciusban a Népszava számításai alapján az állami MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért, addig januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Márciusban a Ttf minden korábbit meghaladó, 1275 eurós rekordot ért el, aminél a szintén márciusi orosz árunk közel 30 százalékkal alacsonyabb.

Februárban az orosz gázárunk haladta meg hasonló mértékben a tőzsdei szintet. Ezek a kilengések egyébként arra vezethetők vissza, hogy az oroszok hosszú távú szerződéseik keretében rendszeresen „kiegyenlítik” a tőzsdei árat – magyarázza a Népszava cikke.

A lap hozzáteszi:

Azok a politikusi nyilatkozatok, miszerint az orosz árunk a tőzsdei töredékére rúgna – amit Vlagyimir Putyin hangoztatott Orbán Viktor februári, moszkvai „békemissziója” során – vagy hogy a tavaly októbertől újrakötött, hosszú távú szerződésünk „biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását” – amit Orbán Viktor, Szijjártó Péter mellett a teljes kormány-, illetve Fidesz-KDNP-propagandagépezet rendszeresen hangoztat – a tények tükrében minden alapot nélkülöző, valótlan állítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik